Limba română, întrebare adresată de M1DaL, 8 ani în urmă

Puteți să-mi spuneți ce opere se studiază în clasa a XI-a, profil real?​


fcbarcelonamessi: Mesterul Manole

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de xaphal
6

Răspuns:

Culmea, deși ar fi un an bun pentru începerea pregătirii de Bacalaureat, cu pași mici, în clasa a XI-a vei face lecții precum:

  • Fundamente ale culturii române - originea și evoluția limbii române
  • Perioada veche - dimensiunea religioasă a existentei/forma conștiinței istorice
  • Curente culturale/literare din secolele XVII-XVIII - Iluminismului si Umanismul
  • discuții despre artă

Pe la sfârșit și ceva mai de examen, dar de obicei e cât să zici că n-ai făcut nimic:

  • Romantismul - Mihai Eminescu (de obicei Luceafărul sau Floare albastra)
  • Pașoptismul - Costache Negruzzi (Alexandru Lăpușneanu)
  • Simbolismul - George Bacovia (Plumb)
  • romane interbelice, precum Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu sau Maitreyi de Mircea Eliade

Ar trebui sa faci cam minimum 11 texte de baza.

Fiind un an mai lejer, eu îți recomand, daca nu ai făcut-o deja, să citești toate cărțile pentru Bac, indiferent daca ai studiat-o sau nu, în a XII-a nu o sa mai ai timp ori chef.


M1DaL: matematică/biologie ?
xaphal: Pentru matematică, fa-ți un dosar cu formule, începând prin a-ți lua caietele vechi la răsfoit, sa vezi ce ti s-a predat. De asemenea, poti sa te uiti peste subiectele de a XI-a sau a XII-a, ce stii sa faci, pentru a te familiariza cu exercițiile.
xaphal: La biologie... e doar tocit. Eu am dat Bacalaureatul pentru a treia proba la geografie, dar am învățat în paralel biologie pentru admitere. Ce m-a ajutat totusi au fost schemele, desenele pe care mi le făceam, si stăteam sa le explic unui membru apropiat, pentru ca stii cu adevărat un subiect atunci când poti face pe altcineva sa il înțeleagă.
M1DaL: Există ceva auxiliare care m-ar putea ajuta, atât la matematică, română cât și la biologie ?
xaphal: Ideea e că sunt n mii de auxiliare, care mai de care, dar nu am dat până acum de unul care chiar are tot ce îi trebuie, fiecare avea câte un lucru lipsă. De aceea ti-as recomanda să întrebi un profesor despre asta, sau chiar sa te duci tu in librarii pentru a căuta. Totusi, editura Booklet am văzut că au lucruri bune, pentru romana si biologie, iar Paralela 45 pentru matematică.
M1DaL: Îți mulțumesc pentru timpul acordat, m ai ajuta mult daca mi-ai spune toate operele pentru Bac, vreau să le citesc pe toate.
xaphal: Cand vine vorba de poezii, iti poti alege orice de acel autor care se încadrează în curentul respectiv, si avem: romantismul (Mihai Eminescu), simbolismul (George Bacovia), Modernismul (Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu), tradiționalismul (Ion Pillat sau Vasile Voiculescu, dar sunt 0,1% șanse să pice), neomodernismul (Nichita Stanescu).
xaphal: Proza e totuși exactă, mai mult sau mai putin, si ai: basmul cult (Povestea lui Harap-Alb), povestirea (una dintre cele in Hanul Ancutei), nuvela (Alexandru Lăpușneanu si Moara cu noroc), romanul (Ion, Enigma Otiliei, Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război, Morometii), dramaturgie (O scrisoare pierdută, Iona). Mai ai si epoci si ideologii, dar mai improbabil sa pice (Epoca pașoptistă cu Dacia Literară, Junimea cu Titu Maiorescu, Modernismul cu Eugen Lovinescu).
xaphal: Astea sunt cele pe care le vei face la scoala, dar din nou, nu sunt obligatorii, pentru ca la bacalaureat iti va cere autorul, nu o operă in sine, deci la Camil Petrescu poti scrie si Patul lui Proust, nu neapărat Ultima noapte de dragoste.
M1DaL: Îți mulțumesc
Alte întrebări interesante