Limba română, întrebare adresată de corneliurusnac26, 8 ani în urmă

Raportați cuvintele evidenţiate cu majuscule in textul de mai jos la clase morfologice / părți de vorbire. Observaţi şi comentați diferențele de funcții ale instrumentelor gramaticale: articol, pre- poziție, conjuncţie. Delimitaţi-le intre ele.

Stă castelul singuratic oglindindu-se în lacuri,

IAR in umbra apei clare doarme umbra lui DE VEANCURI; Se inaltă IN tăcere PRINTRE rariştea DE brazi, Dind atita intuneric rotitorului talaz. Prin ferestrele arcate, după geamuri, tremur numa Lungi perdele increțite CARE scintele ca bruma. Luna tremură pe codri, SE aprinde, se măreşte, Muchi de stincă, virf de arbor ea pe ceruri zugrăveşte, lar stejarii par O strajă de giganti ce-O inconjoară, Răsăritul EI păzindu-l ca pe-o tainică comoară.

Mihai Eminescu​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de simonwillson318
4

Răspuns:

Cuvintele evidențiate cu majuscule din text sunt:

IAR - conjuncție coordonatoare

DE VEACURI - adverb de modalitate

IN tăcere - prepoziție

PRINTRE - prepoziție

DE brazi - adverb de modalitate

SE aprinde - verb la forma reflexivă

O strajă - articol hotărât

CE-O - conjuncție coordonatoare

EI - pronume reflexiv

Articolele sunt cuvinte care au rolul de a determina substantivele, prepozițiile sunt cuvinte care arată relația dintre două cuvinte sau grupuri de cuvinte, iar conjuncțiile sunt cuvinte care unesc cuvinte, propoziții sau grupuri de propoziții.

În text, articolul hotărât "O strajă" determină substantivele "strajă", iar prepozițiile "IN tăcere" și "PRINTRE rariștea" arată relația dintre acestea și alte cuvinte din text. Conjunția coordonatoare "IAR" uneste două propoziții și conjuncția "CE-O" uneste două grupuri de cuvinte.

Explicație:

Alte întrebări interesante