Istorie, întrebare adresată de alexandrumoise20, 8 ani în urmă

• Răspunde la întrebările de mai jos. a) Unde a domnit Mircea cel Bătrân? Dar lancu de Hunedoara? b) Impotriva cărui stat au luptat cei doi domnitori? c) De ce Mahomed al II-lea a atacat Tara Românească în vremea lui Vlad Tepes? d) Pe ce aliaţi s-a bazat Ştefan cel Mare în lupta antiotomană? e) Cu cine s-a aliat Mihai Viteazul? f) Unde a luptat Mihai Viteazul cu Sinan Paşa? g) Ce ţări a unit Mihai Viteazul sub conducerea sa?​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de balajradualin
14

Răspuns:

a) Mircea cel Bătrân a domnit în Țara Românească între anii 1386-1418 având Târgoviște ca principal nucleu statal medieval.

Iancu de Hunedoara a avut mai multe titluri de-a lungul carierei sale militare și nobiliare: Voievod al Transilvaniei și Guvernator al Ungariei. A cunoscut o recunoaștere internațională și s-a remarcat ca un apărător al creștinătății împotriva Imperiului Otoman.

b) Mircea cel Bătrân și Iancu de Hunedoara au luptat împotriva Imperiului Otoman care între secolele XIV-XVI s-au aflat într-o expansiune continuă în Balcani. Planurile militare și strategice ale turcilor erau de a cuceri Europa prin atacuri navale în Marea Mediterană și prin atacuri terestre din Balcani până la Budapesta și Viena.

c) Mahomed al II-lea a atacat Țara Românească în timpul lui Vlad Țepeș deoarece dorea să-l înscăuneze domn al Țării Românești pe fratele lui Vlad Țepeș, Radu cel Frumos. Vlad Țepeș s-a alăturat luptei creștinilor împotriva turcilor și astfel constituia un pericol pentru Mahomed al II-lea.

d) Ștefan cel Mare s-a bazat în lupta lui antiotomană pe aliații creștini. Alianțele lui împotriva turcilor includeau pe venețieni, Statul Papal, Ungaria, Polonia și chiar Rusia. În realitate însă, Ștefan cel Mare nu a beneficiat pe deplin de beneficiile materiale, militare și financiare ale acestor alianțe deoarece ajutoarele nu soseau întotdeauna la timp. Astfel multe dintre luptele lui Ștefan cel Mare cu turcii s-au purtat având la bază propriile resurse ale domnului și ale Moldovei la care s-au adăugat puținele ajutoare creștine ajunse la timp.

e) Mihai Viteazul s-a aliat împotriva turcilor cu Ungaria și Polonia. El a dorit însă unificarea Țărilor Române. În lupta lui antiotomană, Mihai Viteazul a fost sprijinit și de către Statul Papal.

f) Mihai Viteazul l-a înfruntat pe Sinan Pașa ( după toate probabilitățile) la Călugăreni în anul 1595.

g) Mihai Viteazul a reușit să unească pentru o scurtă perioadă de timp (iunie 1600-septembrie 1600) cele trei țări medievale românești: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Explicație:


biancaolteanu321: mulțumesc, dar data viitoare te rog frumos sa faci mult mai scurt!
Alte întrebări interesante