Istorie, întrebare adresată de master18, 9 ani în urmă

Raspundeti la intrebari

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristiamariute
3
Pe scurt:
1. Ai răspuns deja
2. Colectivizarea este procesul prin care tot pământul oamenilor (țărani și nu numai) a trecut în proprietatea statului...de fapt s-a considerat a fi proprietatea proletariatului (adică a tuturor oamenilor).
Naționalizarea a fost la fel un proces prin care toate fabricile, uzinele, mașinăriile, utilajele și capitalul privat, au trecut in proprietatea statului.
Marea Adunare Națională reprezenta în perioada comunistă instituția supremă a statului, unde se luau deciziile (astăzi ar fi corespondent Parlamentul).
3. Confiscarea pământului și altor mijloace de supraviețuire, închisoare politică, folosirea forței brute de către Securitate, tortura.
4. CAER (1949) - Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (un fel de organism economic de ajutorare și de cooperare între statele supuse zonei comuniste a URSS, a statelor satelitare Moscovei...de fapt, un organism de control al economiei spațiului sovietic).
Pactul de la Varșovia (1955) a fost o alianță politico-militara creata in zona blocului comunist sovietic, de către URSS, ca o reacție la alianța NATO creată de către SUA. Lucrul acesta s-a datorat conflictului și tensiunilor din timpul Războiului rece. Prin Pactul de la Varșovia, țările comuniste ar fi trebuit să ofere sprijin militar oricărui stat membru, care ar fi fost atacat de către statele din alianța NATO.
Alte întrebări interesante