Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Razboaiele dintre Roma si Cartagia (razboaiele punice) :
-cauze
-desfasurare
-urmari

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
55
       Primul razboi punic (264-241 IHr) s-a declansat ca urmare a unei aliante incheiate intre Roma si mamertini (mercenari samnti) din cetatea siciliota Messana.
Romanii au ocupat Messana (Messina), in virtutea acestui tratat, intrand astfel in conflict cu Syracusae si Cartagina. Prin diferita manevre politice, romanii au atras de partea lor pe tiranul Hieron al II-lea al Syracusei si celelalte cetati grecesti siciliote, cu exceptia orasului Agrigentum. Romanii au suferit mai multe infrangeri navale, dar au ocupat, in 252 iHr, orasul Agrigentum.
       Conducerea fortelor cartagineze este preluata de un general de exceptie pe nume Hamilcar Barcas.
       In 221 iHr Hannibal preia comanda fortelor cartagineze din Hispania. In 219 iHr Hanibal cucereste cetatea Saguntum. Senatul Romei adreseaza Cartaginei un ultimatum, ale carui conditii au fost respinse, fiind declansat al doilea razboi punic (218-202 iHr). Hannibal obtine o mare victorie in fata consulului roman Caius Flaminius. Acest dezastru a produs consternare la Roma. Fiind constient de superioritatea cartaginezilor in luptele deschise, Fabius Maximus a adoptat o tactica de hartuire a a armatelor lui Hannibal. 40.000 de soldati romani au fost ucisi si alti 20.000 au fost luati prizonieri. Dupa aceasta infrangere populatiile din sudul Italiei trec de partea lui Hannibal. In 215 iHr generalul cartaginez incheie o alianta cu regele macedonean Filip al V-lea.
       In 213 iHr generalul Claudius Marcellus este trimis in Sicilia unde dupa trei ani de lupte reuseste sa cucereasca Syracusae. In 207 armata romana reuseste sa invinga in batalia de langa raul Metaurus. Confruntarea decisiva are loc abia in 202 iHr la Zama, unde Scipio obtine o victori in fata lui Hannibal. Cartagina este obligata sa ceara pace. Potrivit conditiei pacii Cartagina avea voie sa poarte razboaie doar in Africa.

Utilizator anonim: multumesc!!
Alte întrebări interesante