Istorie, întrebare adresată de sprohancaoxd01v, 8 ani în urmă

Razboialele lui Decebal cu romani in 30-50 randuri!! Va rog ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de biancagabrielabogdan
1

Razboialele lui Decebal cu romani.

               In secolul intai din era noastra Roma a ajuns cu granita pe linia Dunarii.

             Triburile dace atacau deseori provincia romana Moesia.

             Imparatul Domitian actioneaza militar impotriva dacilor condusi de Duras dar este invins la Tapé de catre Diurpaneus , supranumit de daci Decebal (87 i.Hr.-106i.Hr.).

             In anul 89 d.Hr. Domitian accepta o pace avantajoasa dacilor.

            La Roma ajunge rege Ulpius Marcus Trianus , mai pe scurt Traian.Acesta declanseaza doua razboaie impotriva dacilor (101-102,105-106).

           In primul razboi Roma trece Dunarea pe podul Debase si obtin o mare victorie la Tapé.Ca sa se razbune , Decebal riposteaza atacand Milozia dar sunt invinsi si respinsi la Tropeum Traiani.

          In 106 romanii trec podul de la Drobeta si asediaza Sarmisegetusa,dar Decebal scapa din incercuire si se sinucide iar Dacia este ocupat fiind transformata apoi , in mare parte , in provincie romana.

#temalaistorie


sprohancaoxd01v: Mulțumesc mult!
biancagabrielabogdan: Cu mare placere!
biancagabrielabogdan: Gasesti mult mai multe raspunsuri folositoare si teorie in pagina mea de profil.
Răspuns de sandraa44
0

Decebal nu respectase acordul, și astfel, Senatul l-a decretat pe Decebal din nou ca "inamic al Romei", iar Traian a pornit cu generalii la un nou război. Trupele romane au părăsit Roma la 4 iunie 105, îmbarcându-se la Brundisium. Traian este întâmpinat de o solie dacă, care îi cere pace. Traian nu acceptă condițiile impuse de regele dac. Decebal însuși a întins o cursa trupelor romane, gata să-l ucidă pe împărat, trimițând dezertori în Moesia. Decebal l-a capturat pe comandantul unei legiuni, Longinus, și l-a obligat să mărturisească planurile împăratului. Longinus nu i-a dezvăluit nimic, iar Decebal a trimis din nou o solie împăratului pentru a cere bani și înapoierea teritoriilor în schimbul eliberării lui Longinus. Traian i-a răspuns prin vorbe îndoielnice că nici nu-l prețuiește, dar nu dorea să-l piardă, dar nici să-l scape cu sacrificii mari. Longinus se otrăvește, nu înainte să trimită o scrisoare plină de rugăminți prin intermediul libertului lui Traian. Decebal făgădui lui Traian că-i va da în schimbul libertului trupul lui Longinus și zece prizonieri. Traian refuză să-l trimită pe libert înapoi. Ostilitățile au reizbucnit. Decebal cere pace după ce a observat că mulți nobili-comati daci au trecut de partea romanilor. Traian și trupele romane au traversat Dunărea pe podul construit. În vara anului 105, romanii au atacat Dacia în mai multe direcții: din vest, prin Banat până spre Valea Mureșului și pe valea Apei Orașului; dinspre sud, de la Drobeta, prin pasul Vâlcan, și apoi, pe valea Oltului. Ultimele cetăți sunt treptat cucerite în vara anului 106, printre care și Sarmizegetusa, unde apărătorii rezistă cu înverșunare. Primul atac a fost respins de apărătorii daci. Romanii au bombardat orașul cu armele lor de asediu și, în același timp, au construit o platforma pentru a ușura intrarea în cetate. Ei au încercuit orașul și cu un zid circumvallatio. În cele din urmă, romanii au distrus conductele de apă ale Sarmizegetusei și au obligat pe daci să se predea înainte că să dea foc la oraș. Forțele romane au reușit să între în incinta sacră dacică, unde l-au salutat pe Traian că împărat și apoi au nivelat (distrus) întreagă cetate. Legiunea a IV-a Flavia Felix a staționat acolo pentru a păzi ruinele Sarmizegetusei. Ca urmare a încheierii asediului, Bicilis, un apropiat al lui Decebal, și-a trădat regele și a condus pe romani la comoara dacică, ascunsă sub râul Sargetia.

Alte întrebări interesante