Limba română, întrebare adresată de anghelesculuciana1, 8 ani în urmă

Realizati caracterizarea personajului Dl.-Goe :
1) Introducerea
-date despre autor

2) Cuprins
Caracterizare directa/indirecta
trasaturi fizice si morale

3)Incheiere
Concluzie
Sa fie putin mai lunga !! repedeee.. va rogg .... !!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de hox
7

Introducere :

Schiţa „D-l Goe” este scrisă de I. L. Caragiale. Goe este personajul principal fiind in centrul actiunii schitei.

Cuprins: 

Acest personaj este caracterizat atât direct cât şi indirect. Autorul il caracterizeaza fizic ca fiind imbracat cu "costum de marinar, pălărie de paie cu inscripţii franceze şi sub panglică biletul de călătorie".

 Din mijloacele indirecte (limbaj, fapte, comportament şi relaţia cu alte personaje) putem remarca faptul ca  Goe este un copil obraznic şi nerespectuos (Cand este intrebat „- Pe mamiţa n-o pupi? ”, acesta raspunde direct „- Pe tine nu vreau! ”).

Din faptele personajului putem vedea că acesta este un copil mofturos, nerespectuos si, încăpăţânat, care atunci cand se simte deranjat raspunde obraznic: „ ce treabă ai tu, urâtule? ”. Limbajul acestuia nu este adecvat vârstei, adresandu-se la un moment dat rudelor sale „ vedeţi că sunteţi proaste amândouă? ” . Din comportamentul acestuia putem vedea ca este obraznic si rasfatat, tipa, se spânzură, se strâmbă şi scoate capul pe fereastră .

Celelalte personaje îl caracterizează în mod direct. Mam’mare şi tanti Miţa îl consideră deştept, frumos şi sensibil: „ -De! n-a învăţat toată lumea carte ca d-ta! ” „ – Nu vezi ce bine-i şade … ” „ simţitor”.

Incheiere: 

În concluzie, Domnul Goe este un copil rasfatat, neastâmpărat, obraznic şi şiret care nu ascultă de nimeni, care este incurajat in mod indirect de rudele sale in comportamentul pe care il are.  






Alte întrebări interesante