Limba română, întrebare adresată de Didy012, 8 ani în urmă

realizati caracterizarea unuia din cele 2 pesonaje ale textului Narcis si Gura de Aur.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de camelianistor2006
26

Răspuns:

Cele două personaje sunt construite antitetic, dar firile lor sunt complementare, atrăgându-se reciproc și formând un tot desăvârșit.

În timp ce dascălul de elină, Narcis, reprezintă omul lucid, spiritual, omul gândirii, al reflectării, chibzuit şi retras, înclinat spre abstract, Gură-de-Aur este o voluptos şi pătimaş, imagine a spontaineității, a simțirii, a trăirilor intense pentru care ideile există în măsura în care ele pot fi reprezentate prin ceva precis, palpabil.

Cei doi alcătuiesc o ilustrare magistrală a opoziției apolinic-dionisiac, la fel cum putem vorbi despre ambivalența Yin și Yang, atât în privința construcției personajelor, cât și a concepțiilor și a acțiunii în care sunt implicate.

Chiar dacă inițial Gură-de-Aur crede că menirea lui este aceea de a îmbrăca rasa și de a duce o viață retrasă în mănăstire după ce va termina școala, precum Narcis, dascălul îi ”citește” esența, total diferită de a lui și face din prietenia lor un scop pentru a-l îndruma pe tânăr spre propria cale:

Deslușea firea lui Gură-de-Aur, pe care, în ciuda antagonismului, o ințelegea până în adâncurile ei, căci era jumătatea cealaltă, cea pierdută, a propriei firi. […]Sarcina îi apărea limpede: a-i dezvălui taina purtătorului ei, a-l scoate din această armură, a-i reda adevărata, propria fire. 

Dragostea juvenilă pentru ţigăncuşa Lise este motivul ce-l va face pe Gură-de-Aur să părăsească mănăstirea și pe dragul său prietenul său, Narcis, care intuieşte motivul plecării, dar nu încearcă nicio clipă să-l oprească; mentorul ştie că a sosit clipa celei mai importante călătorii pentru tânăr:

Dragă prietene, cât de puțin mă cunoști încă! Probabil că am împiedicat devenirea unui viitor călugăr, în schimb am deschis în tine calea către un destin ieșit din comun. Chiar dacă mâine ai incendia frumoasa noastră mănăstire sau ai predica vreo erezie smintită, nicio clipă m-aș regreta că te-am îndrumat să mergi pe această cale

Alte întrebări interesante