Limba română, întrebare adresată de lucianandrei59, 9 ani în urmă

Realizați descrierea științifică a munților Carpati ,22 de rânduri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dannysun
23
Muntii Carpati reprezinta un lant muntos, apartinand marelui sistem muntos central al Europei. Carpatii cuprinsi intre Bazinul Vienei, (care il separa de lantul alpin) si culoarul Timocului, (care il separa de Stara Planina in Peninsula Blacaica), formeaza un arc cu o lungime de 1500 km si latimea maxima de 130 km, desfasurandu-se pe 6 grade in latitudine si aproximativ 10 grade in longitudine. Muntii se intind pe teritoriul a 8 state: Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Romania si Serbia.
Carpatii se infatiseaza ca fiind munti de inaltime mijlocie sau scunda, deoarece doar cateva sectoare depasesc 2000 m in altitudine.
Cel mai inalt varf este varful Gerlachovsky, de 2655 m, situat in Slovacia, mai este varful Rysy de 2499 m situat in Ungaria, iar in Romania cel mai inalt varf este Moldoveanu cu 2544 m, situat in muntii Fagaras din Carpatii Meridionali.
Carpatii spre deosebire de Alpi au foarte multe depresiuni intramontane, iar culmile lor sunt precum unele suprafete intinse, acoperite cu pajiste. Carpatilor le apartine cel mai mare lant vulcanic din Europa. Carpatii au pante domoale datorita rocilor sedimentare, care sunt prezente alaturi de rocile cristalina si eruptive.
 Clima in Carpati este continentala, precipitatiile cresc in raport cu altitudinea, iar vegetatia este dispusa in etaje (pajisti, paduri de conifere).
Din muntii Carpati izvorasc Vistula, Nistrul, Tisa, Prutul, Siretul, Muresul, Oltul, etc. 
Alte întrebări interesante