Limba română, întrebare adresată de mtoma426, 8 ani în urmă

Realizați in 10 -12 rânduri rezumatul nuvelei Maitreyi !?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de RosesAreRosie
3

Răspuns:

Allan, un tânăr de 24 de ani, pasionat de fizică și matematică, este angajatul domnului Sen. Șeful vrea să îl înfieze și îl aduce pe Allan în familia lui. Domnul Sen are două fete Maitreyi și Chabu. În momentul în care Allan o vede prima dată pe Maitreyi i se pare foarte urâtă și lipsită de feminitate. Chabu – mezina – este îndrăgostită de un copac, căruia îi dădea firimituri din tot ce mânca. Fetele îl roagă pe posibilul lor frate vitreg să le spună o poveste și el este de acord.

Doamna Sen se poartă foarte frumos cu Allan și îi dă ceaiuri. Bărbatul interpretează greșit atitudinea familiei Sen și crede că vor să o ia în căsătorie pe prima lor născută. Maitreyi vrea să îi predea lui Allan lecții de bengali, iar bărbatul în schimb să o învețe franceză. Allan începe să se simtă atras de Maitreyi și învață cu ușurință bengali. Allan află ca Chabu se va căsători mai greu decât sora sa pentru că are pielea mai închisă la culoare.

Lecțiile dintre Allan și Maitreyi continuă, iar între ei se înfiripă dragostea. Allan își pune întrebări despre o posibilă relație cu adolescenta de 16 ani. Cei doi au parte de un prim sărut. Fata realizează că din cauza religiei ei politeiste părinții nu o vor lăsa să se căsătorească cu dragostea vieții ei. Maitreyi îi propune lui Allan să fugă împreună, iar el acceptă. Îndrăgostiții așteaptă momentul oportun.

Pentru a nu exista secrete între cele două personaje, Maitreyi îi povestește lui Allan despre toate iubirile ei până la momentul acela.

Când vine ziua de naștere a lui Maitreyi și primește o mulțime de cadouri, dansează cu mulți băieți, iar Allan este foarte invidios.

Maitreyi face logodna cu Allan și îi dă un inel cu o pietricică neagră. Cuplul este foarte fericit și temător, deoarece s-a logodit în secret și se teme de reacția familiei. Chabu se îmbolnăvește foarte tare și Allan, pe care îl numește dada, are grijă de ea.

Allan și Maitreyi au parte de o primă noapte de dragoste. Serile și le petrec împreună, plimbându-se pe lângă lac. Uneori, vine și Chabu la plimbările de seară. Ea îi vede împreună și o anunță pe doamna Sen despre relația surorii ei cu Allan. Femeia o pune pe Maitreyi să jure pe zei că spune adevărul. Părinții  o închid  pe Maitreyi în cameră și o bat. Pe Allan îl obligă să plece și Chabu e foarte supărată. Soții Sen vor să o căsătorească pe prima lor născută cu un doctor pentru a nu cădea blestemul asupra întregii familii. Maitreyi își amenință părinții că în noaptea nunții îi va mărturisi soțului că a fost logodită cu Allan și că nu mai este fecioară. Părinții o bat foarte tare după ce aud asta.

Între timp Chabu realizează ce a făcut și îi trimite o scrisoare lui Allan în care își prezintă scuzele. După aceea mezina intră în spital și ulterior, moare. Allan este foarte trist și hoinărește pe străzi dezorientat, apoi are grija de o femeie bolnavă, care refuză să aibă o relație cu el.

Maitreyi fuge acasă la vânzătorul de fructe, îi trimite multe scrisori lui Allan, iar el refuză să le citească. Fata pleacă să nască…

Allan este enorm de trist și se urăște pentru ce a făcut familiei Sen. Se refugiază departe de lume, scrie în jurnal și prietenii nu-l mai căută. Se uită la inelul cu piatră neagră. Își dorește să privească încă o dată ochii Maitreyiei…

Explicație:

Daca iti trebuie mai scurt, pori extrage ideile esentiale din ce am scris aici. Sper ca te am ajutat!


mtoma426: Multumesc frumos pentru ajutor!
RosesAreRosie: Cu drag!
Alte întrebări interesante