Limba română, întrebare adresată de zedomann31, 9 ani în urmă

Realizati in 10-15 randuri  Caracterizarea Comisului Ionita.
Va rog urgent 
 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de zgarciu11
56
personaj principal prezent pe tot parcursul textului, in al doilea plan narativ este participant la intamlarile relatate razas de la draganesti inalt carunt chipastru trist istet atotstiutor mandru de calul sau ii placea sa vorbeasca sensibil emotiv demn corect usor ironic cu simtul umorului portretul fizic portretul moral autocracterizare limbajul sper ca te am ajutat!


zedomann31: mersi
zgarciu11: la acestea poti sa pui paragrafe din text
zedomann31: aa ok
zgarciu11: cpl
zedomann31: da da aici zice cu caracterizare directa,indirecta,autocaracterizare
zgarciu11: caacterizarea directa se refera la caracterizarea din punct de vedere al naratorului (cum il considera naratorul ex:inalt iar caracterizarea indirecta ce se deduce din text (felul cum vorbea limbajul
zedomann31: aa mersii
zgarciu11: si autocaracterizarea :cum se considera insusi personajul :mandru de calul sau
zedomann31: aa si mai bine
zgarciu11: ;)
Răspuns de emanueltuca
53
Comisul Ionita este personajul principal ,individual al povestirii " Iapa lui Voda" , scrisa de Mihail Sadoveanu. In conturarea acestui personaj autorul foloseste modalitati complexe de caracteriyare.
       Inca de la inceput , sin primul plan narativ , sunt schitate elementece realizeaza portretul fizic al comisului, in mod direct , de catre narator. "Era un om Nalt, cu fata uscata si adanc braztata . In jurul  mustatii tusinate si la coada ochilor mititei, pielea era scrijelita in creturi maruntesi nenumarate . Ochiul lui era apric si neguros , obrayul cu mustata tusinata pare ca rade cu tristeta". Intamplarile la care ia parte ii deyvaluie greutatile prin care a trecut . Portretul moral al comisului Ionita se realizeaza  pe parcursul intregii povestiri prin caracteriyare indirecta . Isteţ si cu o bogata experienţa de viaţa are harul povestirii ,stiind sa-si atraga ascultatorii . Acestora li se confeseaya fara nicio retinere , procedand la fel si cu boierul straincare abia sosise la han.
   Fara a fi insistent , ba mai degraba respectuos si mandru in limitele decentei , el isi spune nemultumirea si dorinta de a i se face dreptate. Demn si corect, caci isi sustine cauza aducand mai multe dovezi, el se indreapta fare retineri catre curtea lui Voda , sperand ca dreptatea se va face.
           Simtul umorului este trasatura care il aseamana cu oamenii din vechime. Vorba de duh pe care nu si-o retragea nici cand se gaseste in fata lui Voda îl face sa-si inceapa povestirea pentru a sustine in fata calatorilor de la han ca "Martoaga sa e "  mostenire din iapa lui Voda si " dupa asta puteti cunoaste ce fel de om sunt eu! "
 
         In concluyie , spunem ca personajul comisul Ionita este un om demn care a trait toata viata respectand principile morale.


zedomann31: mersi
Alte întrebări interesante