Limba română, întrebare adresată de MusaWinx, 8 ani în urmă

Realizați o compunere de 10-15 rânduri în care să-l caracterizați pe Constantin Brâncoveanu.


MusaWinx: Nustiu cui săi dau coroana
EagleEyes: :))

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de izabelagiulia1
3
IN PRIMUL RÂND FIIND O CREATIE POPULARĂ ARE TOATE TRASATURILE ACESTEIA
AUTORUL ESTE ANONIM SI COLECTIV A CIRCULAT PE CALE ORALA DIN CELE KAI VECHI TIMPURI ARE CARACTER SINCRETIC .CARACTERUL TRADITIONAL REZIDA IN TEMELE SI MOTIVELE ABORDATE ,IN LIMBAJ SI ELEMENTELE DE PROZODIE SPECIFICE.TEMA ESTE ISTORICA,TEXTUL EVOCABD FAPTELE EXTRAORDIBARE ALE JNUI PERSONAJ ATESTAT DOCUMENTAR ACȚIUNEA ESTE SIMPLA SI LINEARA IMBINAND TEME MOTIVE SI STRUCTUEI SPECIFICE LITERATURII POPULARE MODURILE DE EXPUNERE SUNT VARIATE PREDOMINA NARATIUNEA CAFE Se IMBINA CU DESCRIREA SI DIALOGUL.



SPER CA ȚI-AM FOST DE AJUTOR VREAU CORONIȚĂ

MusaWinx: Mulțumesc foarte mult pentru ajutor
izabelagiulia1: Cu placere!
izabelagiulia1: Ma ajuți te rog si pe mine??
MusaWinx: da
MusaWinx: dar ce clasa ești
izabelagiulia1: A VI-A
izabelagiulia1: Imi găsești întrebarea la mine
izabelagiulia1: Pe pagina
Răspuns de EagleEyes
5
               Prin caracterizarea directă Boier vechi și domn creștin, el apare ca un adept al bunelor tradiții românești și al credinței neamului. Portretul fizic este redat prin două epitete semnificative față blândăși barbă albă, menite să sugereze bunătatea, înțelepciunea și puritatea lui morală. 
               Portretul sufletesc se definește treptat, în mod indirect, prin acumulare de fapte și replici memorabile. Narațiunea și dialogul sunt conduse cu măiestrie de creatorul popular și, prin reluarea unor versuri cu valoare de motiv, se conturează personalitatea puternică a domnitorului, dar și dramaticul său zbucium interior. 
               Printr-un joc expresiv al vocativelor de adresare, însoțite de epitetele vechi  hain și creștin se sugerează reacțiile diferite ale sultanului față de acțiunile domnitorului. Ura acumulată se manifestă în imprecații dure tâlhari păgâni „ ” feciori de câni și blesteme nimicioare Să vă ștergeți pre pământ / Cum se șterg norii de vânt ... ”.
                
  Dar chiar și cu pielea de pe trup jupuită, neînfricatul domnitor găsește puterea de a-și sfida călăii, dând o ultimă pildă de curaj și măreție moralăSă știți c-au murit creștin / Brâncovanul Constantin ! „. Domnitorul dă dovadă de mari calități morale, fiind capabil de jertfirea a tot ce are mai scump. Caracter integru și voluntar, el va rămâne un mare erou al neamului.
Alte întrebări interesante