Limba română, întrebare adresată de buleugabrielteodor, 8 ani în urmă

realizati o compunere de 70-80 de cuvinte in care sa prezinti valorile morale desprinse dintr un basm preferat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pm4744785
1

Răspuns:

Harap-Alb este unul dintre cei mai cunoscuți eroi de basm din literatura română. Publicat în data de 1 august 1877 în revista „Convorbiri literare”, basmul lui Ion Creangă, intitulat „Povestea lui Harap-Alb” îl prezintă pe erou în plin proces de evoluție. Astfel, cititorii devin martorii maturizării impresionante a protagonistului, care trece prin numeroase probe pentru a se desăvârși.

La început, Harap-Alb este doar unul dintre cei trei fii ai fratelui Împăratului Verde. Îngrijorat privind eventualii moștenitori (nu avea decât fete), Verde Împărat își roagă fratele să-l trimită pe cel mai vrednic dintre fiii săi, pentru a i se oferi cinstea preluării tronului și mâna uneia dintre fiicele sale. Când craiul le dă vestea băieților lui, cu toții doresc să-și încerce norocul. Din această cauză, craiul pune la cale un plan, îmbrăcându-se în piele de urs, pentru a-l speria pe fiecare dintre frați, pe rând, tocmai la începutul drumului către împărăția de la celălalt capăt al lumii.

Dintre toți cei trei frați, Harap-Alb este mezinul, fiind ultimul care pornește la drum, după ce ambii frați eșuaseră, speriindu-se de „ursul” cel fioros. Nu se oferă în mod direct să fie pus la încercare, Harap-Alb este personajul principal al operei, deoarece participă la toate momentele acțiunii, atenția autorului este îndreptată asupra sa, iar toate celelalte personaje se comportă în funcție de comportamentul său. Asemenea lui Făt-Frumos din basmul popular, Harap-Alb este personaj pozitiv, simbolizând forțele binelui, protagonist, în raport cu Spânul care este antagonist și funcțional. Totodată, este și un personaj eponim, căci numele său dă titlul operei, evidențiindu-se astfel din start ponderea mare pe care acest personaj o are în desfășurarea acțiunii. De altfel, numele său este un oximoron, deoarece el combină contrariile și e format din două nonculori, unind în el binele și răul, întunericul și lumina. Harap, care înseamnă negru, poate trimite la ideea de rob, în timp ce Alb este caracteristica stăpânului.

Ca personaj literar, Harap-Alb simbolizează un cod moral, el trebuind să străbată un drum de inițiere, să acumuleze experiență, să se formeze pentru viață prin lupta cu forțele malefice și să obțină o înțelepciune bazată pe ideea de adevăr, dreptate, prietenie, iubire, care să-l facă capabil de a domni corect peste o întreagă împărăție. Se poate totuși observa că personajul este atipic, deoarece, spre deosebire de Făt-Frumos din basmele populare, acesta reunește atât calități, cât și defecte. Nu se remarcă doar prin vitejie și forță supranaturală, ci și printr-un comportament firesc, fiind respectuos, milos, sensibil, harnic, temător uneori, naiv și slab alteori, dar dând dovadă de simț moral și de echilibru.

Caracterizarea directa a acestui personaj reiese din vorbele Sfintei Duminici : Fii incredintat ca nu eu , ci puterea milosteniei si inima ta cea buna te ajuta..

Caracterizarea indirecta reiese din faptele, gandurile si limbajul acestuia. Aceasta mai poate fii realizata si prin nume : harap(rob ; negru ; sclavitate ) si albul insemnand puritatea acestuia.

Portretul fizic nu este realizat in schimb este foarte bine evidentiat portretul moral . Harap-Alb se dovedeste a fii un om de cuvant cand este pus de Span sa jure ca nu v-a dezvalui secretul si de asemenea isi dovedeste si loialitatea fata de acest stapan tiran . Atunci cand le curma viata furnicilor si le construieste un adapost albinelor isi dovedeste milostivenia si blandetea.

Harap-Alb doveste foarte multe calitati pe parcursul acestei aventuri initiatice si in final da dovada de destoinicie.

Alte întrebări interesante