Limba română, întrebare adresată de leizeriuctheodor, 8 ani în urmă

Realizați o compunere de o pagină, o pagină jumătate, cu titlul: "Prietenia", făcând referire la textul studiat ("Prietenul meu", de Ioana Pârvulescu), dar și la experiența voastră de viață în legătură cu acest subiect.
În compunerea voastră


dau 55 puncte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de davidlembrau
2

Răspuns:

  Consider prietenia ca fiind cea mai mare avere pe care o are un om. Un prieten ti-l gasesti foarte greu, iar cand il gasesti trebuie sa ai grija sa nu il pierzi. Nu degeaba stramosii nostri, mult mai intelepti ca multi dintre noi, au realizat celebra vorba care acum revine cel mai bine intru a argumenta si justifica prietenia:"Scapa-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma scap si singur". Un prieten adevarat trebuie sa fie unul devotat, care intotdeauna sa te ajute cand ai nevoie si acre sa nu te tradeze niciodata. Un astfel de prieten, care sa nu se gandeasca mai intai la el si care sa isi salveze mereu amicul aflat la stramtore acum se gaseste foarte greu, iar de-a lungul istroriei s-au vazut nenumarate astfel de exemple.

 Prietenul este omul caruia poti, cu incredere, sa ii impartasesti problemele tale, fie ele de natura interioara, sufleteasca sau exterioara, problemele tale cu ceea ce te inconjoara. Ca sa ii castigi increderea unui astfel de tovaras va trebui sa astepti sa treaca ceva timp in intervalul caruia sa se intample anumite lucruri care sa-i testeze iubirea si daruirea lui pentru tine, iar după aceea sa vezi daca iti este bun de amic sau trebuie, usor si diplomat, sa rupi relatia cu el.

  Un prieten se mai alege singur si atunci cand ai anumite pasiuni, pareri si principii pe care le crezi si le urmezi in comun cu el si daca ai ce impartasi, iar relatia nu va devenii deloc una de tradare sau de carta. Ca o prietenie sa dureze trebuie sa existe intelegere, iubire si participare din ambele parti, iar astfel va spori foarte bine relatia de amicitie.

  Deci, daca vrei sa fi sigur de unul sau mai multi prieteni pe care ii ai ca sunt devotati si ca niciodata nu te-ar lasa la greu trebuie sa pui in cumpana gandirii cateva dintre incercarile prin care ai trecut alaturi de ei sau prin care au trecut ei in alte relatii. Daca rezultatul va fi unul bun, unul in favoarea amandorura inseamna ca relatia este una buna si merita intretinulta, iar de nu incearca neaparat sa remediezi situatia...

Alte întrebări interesante