Limba română, întrebare adresată de simonaberki, 8 ani în urmă

Realizați o compunere descriptivă despre cea mai frumoasă zi de iarnă în ea folosiți minim 10 epitete patru personificări două repetiții două enumeratii 3 metafore colorați pe fiecare

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
6
  Cea mai frumoasă zi de iarnă a fost când, pentru prima dată în acest an, a nins. Fulgii albi dansau în văzduh și viscolul aspru spulbera zăpada cristalină.
  Priveam din casă spectacolul deosebit al iernii și aș fi vrut să ies afară, dar era prea frig. În cameră era o căldură plăcută și ceaiul fierbinte făcut de bunica era foarte aromat. Aburii gingași ieșeau ușor, ușor din cana roșie, iar afară, furia iernii nu înceta. Pe fereastra mea s-au format flori de gheață, care parcă voiau să intre în casă, la căldură. Casele frumoase ale satului abia se mai observau sub stratul bogat de omăt. Îmi imaginam iarna ca o doamnă elegantă îmbrăcată cu o haină lungă și strălucitoare, cu un suflet de gheață, pentru că cernea cu a ei haină de omăt mii de fulgi cristalini și îngheța tot în calea ei.
  Roiul său de fluturi albi acoperea întreaga natură și satul de argint se pierdea încet, încet, în zare. 

 epitetele:
"fulgii albi", "zăpada cristalină", "spectacolul deosebit al iernii", "căldură plăcută", "ceaiul fierbinte", "cana roșie", "casele frumoase", "stratul bogat de omăt", "doamnă elegantă", "haină lungă și strălucitoare", "fulgi cristalini".

repetițiile:
"ușor, ușor", "încet, încet".

personificările:
"Fulgii albi dansau", "Viscolul aspru", "Aburii gingași", "furia iernii".

metaforele:
"suflet de gheață", "haină de omăt", "roiul de fluturi albi".
Alte întrebări interesante