Limba română, întrebare adresată de byebiencuta, 9 ani în urmă

Realizati o compunere despre comunicarea pozitiva

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Livicuta
2

Comunicarea este pozitivă atunci când este însoţită, subliniată de energie pozitivă, de tonicitate. Pragmatismul, orientarea spre rezultat, spre soluții, atitudinea de învingător sunt toate atribute importante ale comunicării pozitive. Aceasta are darul de a mobiliza forţele creatoare, stimula disponibilitatea partenerilor pentru compromis, motiva echipa, putând de asemenea debloca multe situaţii de criză, ce apar în mai toate proiectele (printre altele criza de încredere). Ca atare ea nu trebuie să lipsească din repertoriul unui Project Manager.

Dar ce înseamnă mai exact comunicarea și atitudinea pozitivă în Management?

Pe scurt, în Management comunicarea pozitivă înseamnă transmiterea verbală și afectivă a încrederii, siguranței dar și disponibilității spre argumentare constructivă și compromis.

Mai întâi de toate este însă datoria omului civilizat faţă de alt om civilizat de a nu-i transfera energia sa negativă, frustrarea, nemulţumirea, teama. Este un nivel mai înalt de bun simţ care ne învaţă să păstrăm aceste energii negative pentru noi, din respect pentru ceilalţi.

Este de asemenea un semn de respect de sine, căci la baza calităţii comunicării nu stă doar educaţia, ci mai ales o anumită atitudine, de învingător sau dimpotrivă, de învins vizavi de viaţă, muncă, noi înşine sau ceilalţi. Dacă simţim încredere în noi şi în ceilalţi, dacă suntem mândri de ceea ce am făcut şi încrezători în rezultatele viitoare, dacă ne simţim acceptaţi şi apreciaţi pentru ceea ce facem, atunci munca noastră este un adevărat succes profesional şi chiar personal. Şi asta se vede, indiferent ce am comunica, limbajul nonverbal va spune aceste lucruri despre noi.

Dincolo de aspectele legate de atitudine, este important să înţelegem că trebuie să privim comunicarea ca pe un mijloc de a ne atinge obiectivele, ceea ce înseamnă că nu putem lăsa comunicarea la voia întâmplării, nu putem să o lăsăm ne-controlată, ne-direcţionată. Dacă nu controlăm noi comunicarea o va face partenerul nostru. În Management nu prea există comunicare liberă, unul din parteneri controlează mereu comunicarea, bi- sau multilaterală. Ca Manageri am fost cu toţii puşi în poziţia de a modera o discuţie, o întâlnire, o prezentare. În poziţia de moderator suntem obligaţi să controlăm comunicarea. Putem folosi această poziție ori de câte ori vrem să controlăm comunicarea.

Un aspect sensibil este acela al sincerității / falsității. O atitudine falsă este imediat percepută de interlocutori, iar comunicarea își pierde credibilitatea. Dacă, dintr-un motiv sau altul nu putem menține atitudinea tonică, este cert preferabil să întrerupem comunicarea, să facem o pauză de regăsire, în loc să ne lăsăm cuprinși de negativitate, deci de slăbiciune.

Pentru a putea conduce și convinge, motiva și inspira, negocia, vinde, împinge și învinge un leader trebuie să aibă exercițiul comunicării pozitive și al atitudinii tonice, trebuie în orice situație să inspire mai mult decât să reacționeze. Iar un Manager, orice Manager trebuie să fie un leader.



byebiencuta: am inca o intrebare o poti face mai scurta
byebiencuta: ?????????????????????????
byebiencuta: e urgent am nevoie de ea maine
byebiencuta: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Alte întrebări interesante