Limba română, întrebare adresată de mateiandreianghel99, 8 ani în urmă

Realizati o compunere despre primavara de minim 15 randuri care sa contina pronume personal, pronume personal de politete si pronume reflectiv

Va rog raspundeti repede, dau coroana! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dd8155067
0

Răspuns:

Pronumele personal (propriu-zis) este o parte de vorbire flexibilă care desemnează persoane. Are forme diferite, în funcție de persoană, iar la persoana a III-a prezintă forme și pentru genuri. Pronumele se acordă în gen și număr cu substantivul pe care îl înlocuiește.

Ea a plecat la școală. (Maria a plecat la școală.)

Ei au plecat la școală. (Elevii au plecat la școală.)

Pronumele personal arată persoana care vorbește (persoana I ‒ eu, noi), persoana cu care se vorbește (persoana a II-a ‒ tu, voi) și persoana despre care se vorbește (persoana a III-a ‒ el/dânsul, ea/dânsa, ei/dânșii, ele/dânsele).

Explicație:

Formele pronumelui personal de politețe

Mai jos sunt prezentate formele pronumelui de politețe, iar în paranteză sunt menționate prescurtările folosite pentru respectivele forme.

PERSOANĂ CAZ SINGULAR PLURAL

pers. a II-a N. Ac. V. dumneata (d-ta) dumneavoastră

(d-voastră, dvs., dv.)

D. G. dumitale (d-tale)

pers. a III-a N. Ac. dumneasa (d-sa) –

D. G. dumisale (d-sale) –

N. Ac. D. G. dumnealui (d-lui)

(masculin)

dumneaei (d-ei)

(feminin) dumnealor (d-lor)

Pronumele personal de politețe este folosit în locul numelor persoanelor, pentru a exprima respectul față de acele persoane și are forme doar pentru persoanele a II-a și a III-a. Formele pronumelui de politețe sunt alcătuite din substantivul domnia – cu anumite modificări fonetice și adjectivele posesive ta, tale; sa, sale; voastră, lui, ei, lor.

Pronumele reflexiv ține locul unui substantiv (obiect) asupra căruia se manifestă în mod direct sau indirect acțiunea verbului și are forme doar pentru cazurile dativ și acuzativ. Atunci când acțiunea se reflectă în mod direct, pronumele este în cazul acuzativ, iar atunci când se reflectă indirect stă în cazul dativ.

El se uită la profesor și se chinuie să-și amintească poezia.

Așază-te în bancă și deschide-ți cartea.

Alte întrebări interesante