Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Realizați o compunere in care sa prezentați emoțiile și sentimentele din poezia ,,Poveste sentimentala’’ de NIchita Stanescu.In elaborarea compunerii,veți tine cont de: -precizarea temei -prezentarea a 2 idei poetice și relaționarea acestora cu figuri de stil. -precizarea emoțiilor /sentimentelor și oferirea de exemple pentru susținerea afirmațiilor facute.

VREAU SERIOZITATE,un raspuns amplu ,repede!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lupu76
4

Poveste sentimentală este o poezie de Nichita Stănescu din volumul "O viziune a sentimentelor" (1964) și are temă iubirea, sentiment care-i pune pe cei doi îndrăgostiți în con­sonanță cu Universul.

Poezia este alcatuită din 18 versuri și nu are strofe; pro­zodia este modernă. Prima secvență (versurile 1-4) îi prezintă pe cei doi tineri aflați sub semnul eternului Eros: „Pe urmă ne vedeam din ce în ce mai des. Eu stăteam la o margine-a orei, tu - la cealaltă, doua toarte de amforă."

Discursul liric se constituie în jurul a doi poli („eu" și „tu") care îi reprezintă pe cei doi tineri aflați într-o benefică stare de grație decurgând din iubire. Împreuna, ei alcătuiesc unitatea, acel Unul după care tânjeste poetul. Prima locuțiune adverbială a textului („Pe urmă") fixează clipa de excepție când începe un nou timp; această clipă poate fi ziua Creației, nașterea Evei mitice din coasta lui Adam, sau oricare altă secvență a timpului etern.

În aceste condiții, cei doi pot reprezenta perechea mitică, arhetipală sau oricare dintre cuplurile care i-au urmat în curgerea vremii.

Din punct de vedere stilistic, mulțimea verbelor la imper­fect („ne vedeam", „stăteam", „zburau" etc.) situează iubirea într-un timp fără limite, „eu" și „tu" alcătuind două puncte ale unei coloane infinite de îndragostiți. Situați în afara vremii și a scurgerii ei nemiloase (metafora marginilor orei), cei doi se întorc la vârsta de aur a lumii, când existența era fericită ( și copilăria), iar jocul constituia o stare obișnuită. În aceeași secvență, comparația „ doua toarte de amforă" sugerează o stare de grație, dar poate să și trimită la simbolis­mul vasului care contine o comoară (viața, tinerețea, iubirea etc). A doua secvență a textului cuprinde versurile 5-13 și alătură mitului erotic, un alt mit specific lui N. Stanescu: mitul Cuvântului.

Alte întrebări interesante