Limba română, întrebare adresată de simonatoderescu, 8 ani în urmă

Realizati o compunete , de minimim 15 rânduri in cate sa argumentați ca textul literal ,,cum e lumea" de Veronica Niculescu este un text literal​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ulita15
0

Răspuns:

Textul narativ literar prezintă întâmplările in ordinea desfășurării lor.

Textul "Cum e lumea" de Veronica Niculescu ne prezintă o întâmplare trăită de personajul Mara Dumitrescu cu ocazia salvării unui pui de urs Bianca.

Mara, eroina noastră asistă și chiar participă la acțiunea prezentată. La acțiune participă mai multe personaje de pe strads care intra in dialog cu Mara și o avertizează că este un pui de urs în curte la Pașapoarte.

Momentele textului narativ:

- Introducerea:

Acțiunea se petrece la Grădina Zoologică din Sibiu și în parcurile din oraș.

- Cuprinsul :

Un pui de urs pe nume Bianca se trezește într-o dimineață devreme și observa printre grati un fluture așezat pe un ciulin.

Vine îngrijitoarea pentru a hrăni animalele și îi oferă animalului o para adresandu-i cuvinte frumoase.

Ursulețul își imaginează lumea de dincolo de gratii și evadează prin poarta curții uitată deschisă de îngrijitoare. Urmarind fluturele Bianca ajunge într-un parc din Sibiu apoi în curte la Pașapoarte.

Mara Dumitrescu este o tânără angajată a unei biblioteci din oraș care își făcea pașaport pentru o călătorie în Serbia pentru un festival de poezie Mara auzind niste oameni la bloc stigand-o sa plece de acolo Mara a văzut-o pe Bianca.

- Deznodământul:

Vânătorii au încercat să tragă în ea, dar Mara o apără pe ursoaica

-Încheierea :

Ursuletul fetită Bianca care riscă să fie împușcată de polițiști este salvată de către Mara.

Deoarece in textul " Cum e lumea" se prezintă întâmplări in ordinea desfășurării lor iar naratorul asistă si participă la acțiunea prezentată alături de alte personaje, putem spune că textul " Cum e lumea" este un text narativ literar.

Alte întrebări interesante