Limba română, întrebare adresată de IzaHater, 8 ani în urmă

Realizați o încadrare în genul liric a poeziei "Lacul" de Mihai Eminescu, în circa 20 de rânduri. Heeeeelp.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Smileyface28
13
   In opinia mea operar literara ''Lacul'' de Mihai Eminescu apartine genului liric deoarece prezinta toate particularitatile specifice acestuia: exprimarea directa a starilor si a sentimentelor , expresivitatea accentuata prin mijloace artistice si inedite si structurarea in versuri si strofe.
   In primul rand , poetul isi exprima direct sentimentele de admiratie fata de frumusetea feerica a naturii, cadrul perfect in care poate visa la iubirea ideala. Lacul , imagineaza intalnirea cu iubita sa intr un decor vegheat de lumina blandei lune , plutind in luntrea mica , in armonie cu intraga natura. Faptul ca e vorba doar de o aspiratie catre implinirea iubirii este sustinut de prezenta verbelor la modul conjunctiv : sa sarim, sa scap etc. Revenirea la realitatea solitara ii provoaca un acut sentimentde dezamagire , marcat si de prezenta punctelor de suspensie: Dar nu vine..., precum si prezentaverbelor la pers I: suspin, sufar.
   In al doilea rand , limbajul capata o valoare expresiva deosebita prin utilizarea figurilor de stil, intre care se remarca personificarea naturii: lacul...tresarind, inganati de glas de ape, unduioasa apa sune; epitetul cromatic : lacul cel albastru , cercuri albe , nuferi galbeni. Ele compun sugestive imagini artistice vizuale si auditive care emotioneaza cititorul. De asemenea , muzicalitatea versurilor , data de rima incrucisata imperfect (rimeaza versul 2 cu versul 4) , completata de asonanta (repetarea vocalei accentuate a), de masura de opt silabe si de ritmul trohaic , sporesc valoarea artistica a limbajului.
   In concluzie , aceasta opera literara are toate notele definitorii ale unui text liric.
Te rog din suflet ,vreau coronita!!! Sper ca te am ajutat♡♡

IzaHater: Îți mulțumesc din suflet.♡♡
Alte întrebări interesante