Istorie, întrebare adresată de pislarubianca, 9 ani în urmă

realizati o sinteza cu tema Formarea statului maghiar. Aveti in vedere : cauzele migratiei ungurilor, instalerea in Pannonia , atacurile asupra vecinilor , cresterea acestora si consecintele formarii statului maghiar asupra Europei centrale.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2
Ungurii sunt la origine un popor migrator ce apartine grupului de populatii fino-ugrice existente in zona Asiei centrale in primele secole ale mileniului I. Incepand cu sec. VIII ei se vor deplasa catre vest probabil datorita conflictelor militare avute cu alti migratori (pecenegi, cumani etc.). Se vor stabili in zona campiei Panoniei  unde existau si asezari de populatie romana.  Odata stabiliti aici, incep sa atace sistematic Imperiul german dar in urma infrangerii suferite cu acestia, ungurii se reorienteaza cu atacurile catre est, patrunzand treptat in Transilvania. Dupa ce au infrant acele formatiuni romanesti de aici (pe Gelu, Glad si Menumorut) se vor stradui sa si consolideze stapanirea prin aducerea colonistilor sasi (germani). Pentru a capata o mai mare pondere in cadrul statelor central europene Vaik (Nicolae Iorga afirma intr una din scrierile sale istorice ca Vaik era fiul nepoatei voievodului de Alba Iulia care era roman) se va crestina in rit catolic luandu si numele de Stefan cel Sfant. 
Afirmarea statului maghiar in zona, a contribuit si la coagularea si formarea de noi state ca metoda de contra acarare a tendintelor de cucerire maghiare (este cazul Tarii Romanesti si a Moldovei).

Alte întrebări interesante