Istorie, întrebare adresată de mariacroitoru, 8 ani în urmă

Realizați pe scurt politica externă a lui Mihai Viteazul. Vă rog ! E urgent​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bogdanandreidavid
1

Răspuns:

Nu stiu daca este corect sper sa te ajute

Pentru istoria europeană, secolul XVI este perioada în care se afirmă Umanismul şi Renaşterea, dar au loc şi mari convulsii provocate de Reformă şi Contrareformă. Noua dinamică continentală a cuprins în sfera ei şi Ţările Române, confruntate cu seismele provocate de fenomenele civilizaţiei moderne. În preajma ocupării tronului de către Mihai Viteazul, se produc importante mutaţii în exercitarea puterii politice. Boierimea este confruntată cu un fapt fără precedent: pătrunderea boierilor greci în instituţiile reprezentative ale statului. Alături de boierimea de veche tradiţie se cristalizează o boierime nouă, potrivnică elementului grecesc şi colaborării cu turcii. Aceasta va constitui suportul domniei, mai ales prin atitudinea ostilă manifeststă faţă de Poartă. Ascensiunea lui Mihai Viteazul s-a întemeiat pe boierimea nouă, pe legăturile cu boierii olteni, de care se simţea ataşat prin relaţii de rudenie, cât şi prin interese.


mariacroitoru: Această întrebare este pentru materia de clasa a 8a
Răspuns de Histriolic
2

Răspuns:

Politica sa externă a avut mai multe etape, prima fiind etapa anti-otomană (1593-1598) în acest scop recunoscând suzeranitatea principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory ( mai 1595). Etapa anti-otomană a fost una încununată de succes, Mihai repurtând victorii la Călugăreni și Giurgiu și efectuând incursiuni la sud de Dunăre. După neutralizarea amenințării otomane se va îndrepta împotriva noului suzeran transilvan, Andrei Bathory, ale cărui pretenții le considera exagerate. În acest scop recunoaște suzeranitatea împăratului german Rudolf al II lea, încheie pace cu turcii și-l înfrânge pe Bathory la Șelimbăr, devenind și principe al Transilvaniei ( octombrie 1599). În mai 1600 va face același lucru în Moldova, cucerind-o. Se va proclama pentru puțin timp principe al Ungro-Vlahiei, Transilvaniei și Moldovei" în septembrie 1600 trupele lui Rudolf lipsindu-l de Transilvania, în octombrie polonezii luîndu-i Moldova. Pierde și tronul Valahiei, se reconciliază ulterior cu Rudolf, alături de care luptă la Gorăslău împotriva nobililor maghiari rebeli, în august 1601, dar este asasinat din ordinul generalului imperial Giorgio Basta.


mariacroitoru: E bun?
Histriolic: E schematic, dar nu e greșit. Otomanii, spre exemplu, îngroziți că ar putea lua Adrianopole și chiar Constantinopole i-au propus funcții militare, recunoașterea ereditară a domniei și alte concesii. La Mihai se poate scrie oricât...
mariacroitoru: E materie de a 8a?
mariacroitoru: asta imi trebuie
Alte întrebări interesante