Realizați rezumatul fragmentul ui Petru PETRIȘOR. DAU COROANA ȘI 90 DE PUNCTE!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Balada sau cantecul bătrânesc reprezintă o sinteza a unor teme și motive fundamentale în cultura populara românească. Se referă, în esență la problema eterna a raportului ființei umane cu sine însăși și cu lumea care o înconjoară.
Balada este o opera epica. .
În primul rand, "Pentru Petrisor" este o balada cu trăsături de legenda și aparține genului epic în care se îmbină armonios elemente lirice, epice și dramatice. În plus, caracterul epic permite autorului anonim sa și exprime în mod indirect gândurile și sentimentele prin intermediul personajelor și al acțiunii . Ca în orice opera epica este precizat timpul evenimentelor ulterioare ,, când ziua s a luminat", dat și personajele-Petrr și mama sa-
În al doilea rand, fiind o creație populara ,"Petru Petrisor" are toate trăsăturile specifice folclorului roman având caracter anonim, oral, traditional și colectiv.
De asemenea, subiectul baladei poate fi rezumat cu ușurință așezându se pe momentele subiectului literat. Fragmentul debutează cu premoniție eroului aduse la cunoștință mamei și interpretările negative pe care mama I le înfățișează fiului. Astfel, este evidențiată influenta gândirii populare românești din care este împrumutat motivul visului prevestitor.
În alta ordine de idei, elementele fantastice pe care le conține opera sunt reprezentate , de asemenea, de forța fizica extraordinara pe care o dovedește Petru în clipa atacului"cizma din picior scotea/Cu putere arunca/Și șapte baruri făcea" , dar și momentul în care reuseste sa se elibereze din lumea dușmanilor "Dar se făcea ley turbat/Din spate când se umbla , legătura îi plesnea"
Personajul principal-Petru Petri sor- beneficiază de o caracterizare completa , realizata în mod direct de către narator ce îi surprinde permanent curajul și puterile deosebite "cizma din picior scotea / cu putere arunca" și indirect prin limbajul folosit "am visat iar, maică buna/o pădure deasa n urma " dar și prin gesturile și atitudinea sa.
Așadar, prin argumentele aduse opera " Petru Petrisor" este o baladă.