Limba română, întrebare adresată de gutusandu11, 8 ani în urmă

Realizați rezumatul fragmentului propus.


„ Cât de fericit sunt să realizez ceva acasă” îi scrie Brâncuși Miliței Petrașcu. Totul a venit exact când trebuia, miracolul s-a produs și de data asta și, la sfârșitul anului 1934, Ştefan, fiul prietenului său Ion Georgescu-Gorjan, l-a căutat la Paris.
Propunerea de a face în sfârșit o lucrare monumentală, și nu oriunde, ci în România, și nu oriunde în România, ci tocmai la Târgu Jiu, l-a întinerit şi l-a înzdrăvenit. Voia în sfârșit să dea drumul nu doar păsării în zbor, ci propriului său zbor. Acum era momentul să își vadă realizat visul de a înalța o coloana de care să se sprijine cerul. Dar încă nu întelegea cum. Voia să fie nesfârșită, dar și netrecătoare, iar cu anii înțelesese că lemnul poate trăda.
Nu, de data asta e vorba de Liga femeilor din Gorj. Femeile, prietenele lui, cele care îl înțeleg mai bine. Și nu doar o ligă, ci una condusă de soția prim-ministrului. Însă nu se grăbește să-i răspundă Miliției până nu își face un plan sigur. Când Ștefan a venit iar în vizită la el, l-a luat vijelios, l-a învârtit prin atelier, l-a zăpăcit cu un entuziasm ieșit din comun, fără ca tânărul să priceapa ceva. Și, după ce reușește să se elibereze prin tot felul de povești întâmplătoare de energia care îl sufocă, îl servește cu de toate, zâmbește cu încredere și, la un moment dat, cu o voce foarte liniștită, de parcă uraganul de dinainte a fost altcineva, începe să-i povestească:
- Dar vezi tu, eu sunt sculptor, nu inginer. Nu îmi dau seama cum aș putea eu să ridic Coloana mea, cât de mare să fie, dar fără soclu, fără postament. Uite aşa, zice Brâncuși și ridică mâna pe verticală, să meargă direct din pământ până la cer. Şi să reziste!
Şi Brâncuși desfășoară pe masă schița Coloanei. Ştefan se uită, se gândește:
- Nu e imposibil, există o variantă, rezistentă și destul de accesibilă. Să fie înfiptă în pământ o țeavă de oțel, pentru rezistență, iar modulele tale să fie introduse de sus în jos, să se îmbine la capete și să se susțină.
Brâncuși îi dă o foaie și un cărbune.
- Ia să văd!
Ştefan ia cărbunele și desenează modelul.
- Totul e, spune el, să fie calculată corect rădăcina. Cât anume se introduce în pământ și cât se cimentează.
Brâncuși ține o țigară în mâna dreaptă și cu stânga îşi netezeşte barba, care ascunde zâmbetul lui de victorie. În privirea lui piezişă e acum toată viclenia lumii.
- Şi zi, mă Ștefăniță, dacă vin eu la Târgu Jiu să fac Coloana asta, te prinzi să fii tu inginerul meu?”


va rog faorte mult !!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristinaperju54
1

Răspuns:

Este vorba Brâncuși Miliției Petrașcu si despre Liga femeilor din gorj


gutusandu11: da
Alte întrebări interesante