Chimie, întrebare adresată de raluca8997, 8 ani în urmă

realizați schema logică de separare a unui amestec format din rumeguș + sare + pietricele + apa​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MihaiN16
6

Răspuns:

rumeguș + sare + pietricele + apă: decantare, filtrare, cristalizare.

Explicație:

Salutare! ʕ•ᴥ•ʔ

Sarea se dizolvă în apă, rumegușul plutește pe apă, iar pietricelele sedimentează pe fundul vasului.

Prima dată decantezi stratul superior: apă (cu sare dizolvată) și rumeguș, și ai separat pietricelele.

Apoi filtrezi amestecul și ai separat rumegușul.

Apoi cristalizezi sarea din apă prin evaporarea/vaporizarea apei.

Decantarea este operația de separare a unui amestec eterogen solid-lichid sau lichid-lichid pe baza diferențelor de densitate. Componentele formează straturi care pot fi separate.

Filtrarea este operația de separare a unui amestec eterogen solid-lichid în care solidul este mai ușor sau la fel de dens ca apa. Se folosește un material poros numit filtru.

Cristalizarea este operația de separare a componentei solide dintr-un amestec omogen solid-lichid sub formă de cristale. Solventul se vaporizează/evaporă nemaiputând fi recuperat.

Succes! (◕‿-)


raluca8997: Multumesc! UwU
MihaiN16: Cu plăcere!
iulia2859: imi poti explica si mie te rog frumos ce este operatia de distilare, definitia ei si un exemplu te rog? am ore online si nu prea inteleg:(
MihaiN16: Distilarea este operația de separare a componentelor unui amestec omogel lichid-lichid. Se bazează pe punctele de fierbere diferite ale substanțelor. Procesul constă în fierberea unei substanțe urmată de condesarea vaporilor. Cel mai comun amestec care se distilează, este alcool+apă. Alcoolul are pct. de fiecare=78°C, iar apa 100°C așa că alcoolul fierbe primul și se distilează
MihaiN16: Ustensilele necesare: Trepied, sită de azbest, sursă de încălzire, suport, balon Würtz, termometru, refrigerent, balon colector. Ex. Iei amestecul de apă și alcool, îl pui în balonul Würtz care are un tub lateral, îi pui un capac și un termometru, îl fixezi pe sita de azbest apoi îl încălzești. Când temperatura de pe termometru indică 78°C, alcoolul începe să fiabă. Vaporii se duc încet pe tubul lateral, în refrigerent (care este un rub într-un tub și prin care circulă apă rece pentru a face
MihaiN16: vaporii din nou lichid). Acum lichidul se scurge prin refrigerent și se colectează în balonul colector. După ce tot alcoolul s-a vaporizat, temperatura vedem că se duce la 100°C. Atunci apa începe să fiarbă și va face ca alcoolul, dar trebuie colectată separat. Aplicații ale distilării: La rafinării (obținerea benzinei, motorinei, kerosenului, uleiurilor, gazelor și a păcurei, toate din petrol), La obținerea băuturilor spirtoase: tuică, palincă, etc.
MihaiN16: Dacă poți, după ce citești sau chiar în timp ce citești, să te uiți la o poză cu o aparatură de distilare (găsești pe internet; cauți "distilare") pentru că vei face mult mai bine corespondența între ce am zis eu și poză. Dacă nu ai înțeles ceva, să-mi zici. Succes! :)
Alte întrebări interesante