Istorie, întrebare adresată de annnaaaaaamariaaa, 9 ani în urmă

realizati scurte compuneri despre Sarmizegetusa, capitala statului dac
despre Deceba
despre Religia tracilor
dau coroana
va rog!!!
urgent



Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeastyles443
16
Sarmizegetusa

Sarmizegetusa a fost cea mai capitala si cel mai important centru militar,religios si politic al statului dac inainte de razboaiele cu Imperiul Roman. Aceasta cetate se afla in judetul Hunedoara,in satul Grădiştea Muncelului.
Dupa cucerirea Daciei si integrearea ei in Imperiul Roman,capitala a fost mutata la 40 km distanta,iar ruinele acesteia au fost incluse pe lista patrimoniului cultural.

Decebal

In timpul domniei lui Decebal,Dacia s a aflat la apogeul puterii sale. Desi mai restrans geografic,cuprinzand doar Transilvania,Banatul,Oltenia si sudul Moldovei.
Regele Decebal a avut parte de multe batalii cu romanii,care ii vor recunoaste abilitatiile militare si politice. A dus doua mari razboaie cu dacii in anii 101-102(primul razboi) si 105-106(al doilea razboi),romanii iesind invingatori in ambele.
In ultimul razboi,pentru a nu cadea prada dusmaniilor,s a sinucis.

Religia dacilor

Religia dacilor a fost politeista. Zeul suprem era Zalmoxis. Printre credinta lor era important rolul muzicii,multe ritualuri etc.
Unii dintre zeii in care credeau geto-dacii sunt: Gebeleizis (zeul fulgerului,tunetului,ploii), Zalmoxis (zeul suprem,al mortiilor si al viilor), Bendis (zeita lunii si a dragostei), Derzis (zeul sanatatii) si Kotys (zeita-mama)

annnaaaaaamariaaa: ms
Alte întrebări interesante