Ed. tehnologică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Realizați și alte clasificări ale întreprinderilor​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgeldumitru
2

Răspuns:

Există mai multe criterii de clasificare a întreprinderilor, însă în limitele prezentului articol ne vom rezuma la cele mai principale:

În dependență de forma de proprietate deosebim:

întreprinderi de stat;

întreprinderi private;

întreprinderi cu proprietate mixtă;

Pentru întreprinderea de stat este caracteristic faptul că întregul său patrimoniu aparține statului pe al cărui teritoriu se află. Înființarea și dezvoltarea acestor întreprinderi depinde în mare parte de anumiți factori decizionali, potrivit reglementărilor ce există în fiecare țară.

Întreprinderile private se caracterizează prin aceea că patrimoniul lor se află în proprietatea uneia sau a mai multor persoane. Este un tip de întreprindere veche, care își are rădăcinile în sclavagism. Odată cu dezvoltarea și progresarea societății, numărul, diversitatea și mărimea întreprinderilor private au crescut considerabil.

În dependență de numărul posesorilor de capital, întreprinderile private pot fi individuale sau de grup. Întreprinderea individuală aparține unei singure persoane. Această formă este caracteristică în special pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Alte întrebări interesante