Limba română, întrebare adresată de Byabianca321, 9 ani în urmă

Realizati un comentariu in care sa argumentai apartenenta operei Calin (file din poveste)la genul liric .daca nu apartine acestui gen veti scoate in evidenta trasaturile pe care le are genul liric si nu le contine Calin (file din poveste)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SilviuMrk
12
   Genul liric este expresi subiectivitatii, reunind operele literare in care autorul isi exprima in mnod direct gandurile, ideile si sentimentele. "Vocea" delegata pt exprimarea acestor trairi se numeste eu liric.
   Poezia "Calin (file din poveste)" de Mihai Eminescu apartine genului liric, deoarece intruneste trasaturile caracteristice acestuia.
   In primul rand, se remarca prezenta eului liric, textualizat prin marci lexico-gramaticale specifice: verbe si pronume aflate la persoana a II-a, sg, "de treci...', "s-auzi", ce transpune cititor din lumea reala in cea fantastica.
   In al doilea rand, imaginarul poetic este transfigurat artistic cu ajutorul figurilor de stil, precum personificarea furnicilor, "ducand in gura de faina marii saci" si hiperbola "fluturi multi, de multe neamuri" si imagini vizuale, aidoma celei a padurii de argint, "flori albastre" sau "vezi izvoare (...) peste pietre licurind" si olfactive :vazduhul tamaiet", imbinate cu cele auditive "ce zgomot se aude?".
   Tema textului este impartita in trei parti, astfel: in prima parte este reliefata feeria padurii de argint, vazuta de eul liric ca un cadru natural de basm, ireal, ce il priveste cu fericire si totodata nostalgie. In cea de-a doua parte se prezinta nunta dintre Calin si fata de imparat, de asemena o nunta ireala, acolo unde invitati sunt "Feti-frumosi cu par de aur, zmei cu solzii de otele,/ Cititorii cei de zodii si sagalnicul Pepele", craiul, "nunul mare mandrul soare si pe nuna, mandra luna", ce contureaza unicitatea momentelor, in timp ce a treia parte prezinta nunta gazelor, acolo unde sunt prezente toate insectele: "Trec furnici ducand in gura (...)", "S-albinele aduc miere", "cariul, care-i mester faur", un greier, gandacei, carabusi, "tantarii lautarii" si "purici cu potcoave de otel".
   Modul de expunere predominant ste descrierea subiectiva, iar din punct de vedere prozodic, poezia este formata din trei parti, cu ritm trohaic si masura de 14-15-16 versuri si cu rima imperecheata.
   In concluzie, poezia "Calin (file din poveste)" de Mihai Eminescu apartine genului liric.
Alte întrebări interesante