Limba română, întrebare adresată de kadarszende2003, 8 ani în urmă

Realizați un eseu argumentativ de 150-300 de cuvinte despre puterea unei femei în legătura romanului "Baltagul".​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de szarah
2

Răspuns:

Nu pot sa-ti scriu asta pt ca ar dura mult, dar iti las un text mai jos sa te inspiri...Cu cateva cuvinte in plus de la tine si o exprimare coerenta, sigur vei avea un rezultat favorabil:)Bafta!

Explicație:

Romanul realizat de M. Sadoveanu in anul 1930 aduce o formulă românească inedită în peisajul epocii interbelice: polimorfismul structurii, adică “amestecul de roman realist si naraţiune arhetipală grefată pe un scenariu poliţist” (Carmen Matei Muşat). N. Manolescu susţine în lucrarea sa “Sadoveanu sau utopia carţii” că opera acestuia este “probabil singurul roman obiectiv“ al autorului.

Romanul prezintă monografia satului romanesc de la munte, lumea arhaică a păstorilor, având în prim-plan căutarea şi pedepsirea celor care l-au ucis pe Nechifor Lipan, soţul protagonistei, Victoria Lipan. Insoţita de Gheorghiţa, fiul ei, aceasta reconstituie drumul parcurs de soţ, cu scopul elucidarii adevărului şi săvârşirii dreptăţii.

Victoria Lipan este protagonista operei, “un exponent al speţei“(G.Călinescu) în relaţie cu lumea arhaică, dar şi o individualitate, prin însuşirile sale : “În căutarea bărbatului, Victoria pune spirit de vendetta si aplicaţie de detectiv. […] Victoria e un Hamlet feminin, care banuieşte cu metoda, cerceteaza cu disimulaţie, pune la cale reprezentaţiuni tradatoare şi, când dovada s-a facut, dă drum razbunarii“.(G. Călinescu, “Istoria literaturii române de la origini până în prezent“).

Victoria este o femeie puternică, hotărată, curajoasă şi lucidă, tipul femeii specifice în zonele rurale alea acelor timpuri. Inteligenţa nativă si stăpânirea de sine sunt evidenţiate pe drum, dar mai ales la parastas când demască ucigaşii.

Aparţinând lumii arhaice, patriarhale, Victoria transmite copiilor respectul tradiţilor si este refractară la noutaţile civilizaţiei : “în tren esti olog, mut si chior ? “ Din postura de mamă, îi interzice fiicei, Minodora, să se îndepărteze de tradiţie (“Îţi arăt eu coc, valţ si bluză… ! Nici eu, nici bunică-ta, nici bunică-mea n-am ştiut de astea şi-n legea noastă trebuie să traieşti si tu ! “ )zero cunoaşterii. Astfel, Victoria se menţine pe linia tradiţiei, respectând ceea ce a dobândit din punct de vedere spiritual de-a lungul vieţii. (“ a primit plosca şi a făcut frumoasă urare miresei“ ; priveghiul ; drumul la cimitir ; bocitul ; slujba religioasă ; pomana ; praznicul). Aceasta atitudine conservatoare şi restricţionistă a protagonistei este specifică omului satului, si nu numai, persoanelor cu o educaţie specifică, redusă si cu orizonturi limitate, genului de oameni multumiţi să trăiască în spiritul în care au fost crescuţi, lipsiţi de dorinţa de a depăşi bariera transcedentală, fapt care îi încadrează în tipul

Soţie iubitoare, care îşi trăieşte viaţa în umbra bărbatului, porneşte în căutarea acestuia. Dragostea şi respectul faţă de cel alături de care a ales să-şi petreacă viaţa o face să îndeplineasca imposibilul : găsirea soţului, pedepsirea vinovaţilor si împăcarea sufletească.

Astfel, putem afirma că protagonista operei lui Sadoveanu, Victoria Lipan este un personaj feminin complex, reprezentativ pentru femeia contextului în care este plasată acţiunea. Dragostea faţă de soţ îi evidenţează curajul şi tăria de caracter, dar si inteligenţa dobandită în viaţa grea din lumea satului, reuşind la un moment dat să ajungă ea în situaţia “capului familiei“, fiind nevoită să-şi depăşească condiţia de femeie de casă pentru a afla adevărul, şi implicit, pentru impăcarea sufletească.

Alte întrebări interesante