Istorie, întrebare adresată de vreausandy4, 8 ani în urmă

realizati un eseu cu titlul "Dacia in timpul lui Decebal"
ba rog mult de tot imi trebuie repede​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreiflorescu33338
7

Răspuns:

Decebal desăvârşeşte unificarea întregului areal geto-dac, proces iniţiat ca urmare a politicii ofensive duse de romani, el stăpânind Transilvania până la Tisa Superioară, Banatul, Oltenia, Muntenia, sudul şi vestul Moldovei. În timpul domniei sale, statul atinge un înalt nivel de dezvoltare şi devine o forţă militară în zonă. Mult mai puţin întins, acesta este mai bine organizat, Dio Cassius aminteşte pe Vezina, mâna dreaptă a regelui (probabil mare preot şi vice-rege), şi Diegis, trimis să încheie tratativele de pace cu împăratul roman Domiţian. Criton vorbeşte despre o nouă instituţie, cea a prefecţilor, pe care Decebal îi numeşte în fruntea cetăţilor şi ca supraveghetori ai domeniului agricol. La nivel central, regele se putea baza pe un consiliu, constituit din membrii familie regale (cazul lui Diegis, fratele lui Decebal) şi nobilime, precum şi pe o cancelarie care emitea documente şi trimitea solii. Pe plan militar, este dezvoltată armata, înzestrată cu maşini de război, cele mai multe primite de la romani, pe baza tratatului de pace încheiat în anul 89, şi fortifică, cu ajutorul unor meşteri romani, cetăţile Daciei. Statul a fost desfiinţat de romani care l-au transformat în provincie a Imperiului.


vreausandy4: mersi mult de tot
Răspuns de alexauruss
5

Dacia în timpul lui Decebal

Dacia era o regiune care avea toate formele de relief: de la mare la munte. Din această cauză era foarte bogată in resurse. Una dintre cele mai importante resurse era aurul, iar acesta se găsea din belșug în munți. Dacii puteau să facă troc cu acesta, adică să îl ofere la schimb.

O principală zonă în care trocul era in floare era zonă actuală a litoralului. Și în perioada aceea, Tomisul era un port important și plasat foarte strategic. Cercetătorii au descoperit că foloseau acest punct pe post de graniță și că percepeau o taxă pentru avansarea în teritoriul.

Viața era una destul de îmbelșugată, dar armata dacică a avut mereu probleme cu romanii care doreau să le invadeze teritoriul, sa le ia resursele și să le exploateze populația.

Sper că te ajută să-ți faci o idee! Succes!


vreausandy4: mersi mult de tot
alexauruss: Cu drag! Succes!
Alte întrebări interesante