Biologie, întrebare adresată de apuna127, 9 ani în urmă

Realizati un eseu cu titlul fermentatia si importanta lor
-definitia procesului de fermentatie
-ecuatia globala
-tipurile de fermentatie
-caracterizarea fermentatilor
-specificarea organismelor implicate
-importanta fermentatilor
Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de emmyjennner02
11
Respiratia celulara este procesul biologic prin care se elibereaza energie din compusi organici, prin reactii de oxido-reducere controlata enzimatic. Respiratia poate fi aeroba (in prezenta de O2) sau anaeroba (in lipsa O2).
Respiratia anaeroba este un proces incomplet, producandu-se o cantitate mica de energie.
compus org. A-->compus org. B+CO2+Energie
Respiratia anaeroba caracterizeaza bacterii, ciuperci microscopice, in tesuturile plantelor superioare, in muschii striati. Fermentatia reprezinta respiratie anaeroba specifica bacteriilor si ciupercilor microscopice.
Dupa produsul obtinut, fermentatiile se clasifica in:
1. Fermentatia alcoolica produsa de drojdii (Sacharomyces cerivisie-drojdia de bere; Sacharomyces ellipsoideus-drojdia de vin). Fermentatia alcoolica incepe de la o molecula de glucoza, obtinandu-se alcool etilic si CO2. Are aplicatii in industria alcoolului si a panificatiei.
2. Fermentatia lactica produsa de bacterii ca si Streptococus lactis sau Lactobacillus bulgaricus. Dintr-o molecula de glucoza, rezulta 2 molecule de acid lactic care este un conservant natural. Fermentatia lactica are loc si in muschii striati, rezultand febra musculara. Aplicatii in industria lactatelor, in producerea muraturilor si a nutreturilor murate.
3. Fermentatia acetica este un proces atipic fiindca este un proces aerob. Dintr-o molecula de alcool etilic rezulta acid acetic (CH3COOH). Produsa de bacterii precum Mycoderma aceti sau Acetobacter pasteurianum. Aplicatii in industria otetului.
4. Fermentatia butirica utilizata in industria textila pentru topirea inului si a canepei. Este realizata de Bacillus amylobacter.
Bafta!
Alte întrebări interesante