Biologie, întrebare adresată de alexandra6527, 8 ani în urmă

Realizati un eseu de 1-2 pagini, despre pubertate

Prima parte scurtă (maxim 1/2 pagină) în care veți prezenta alcătuirea sistemului reproducător, la genul masculin

A doua parte - modificările pe care le suferă sistemul reproducător o dată cu apariția pubertății

A treia parte - modificări la nivelul întregului corp, la pubertate

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Abdulah69
0

In pubertate, copiii incep sa experimenteze transformari fizice, emotionale si sociale care marcheaza trecerea de la statutul de copil la cel de adult. Aceste schimbari sunt cauzate de eliberarea hormonilor sexuali de catre glandele sexuale (ovarele la fete si testiculele la baieti).

In general, pubertatea incepe in jurul varstei de 10 ani la fete si 12 ani la baieti. In unele cazuri, pubertatea poate incepe chiar si mai devreme sau mai tarziu.

Pentru a intelege mai bine pubertatea, este important sa stiti cum functioneaza sistemul reproductiv si care sunt hormonii sexuali.

Sistemul reproductiv este compus din organele care permit reproducerea (inmultirea) organismelor vii. La femei, acestea sunt ovarele, trompele uterine, uterul, vaginul si vulva. La barbati, acestea sunt testiculele, epididimul, vas deferent, prostata, uretra si penisul.

Ovarele sunt cele doua glande mici situate in pelvisul femeii. Acestea produc ovulele (celule sexuale femei) si hormonii sexuali feminini (estrogeni si progesteron).

Trompele uterine sunt doua tuburi lungi care leaga ovarele de uter. Ele transporta ovulele produse de ovare catre uter.

Uterul este o cavitate musculara in care se dezvolta fatul (copilul nenascut).

Vaginul este un tub muscular scurt care leaga uterusul de exteriorul corpului. El permite patrungerea penisului in timpul actului sexual si elibereaza sange menstrual.

Vulva este zona exterioara a organelor reproductive feminine care include vaginul, clitorisul si labiile.

Testiculele sunt doua glande mici situate in scrot ( saculet de piele care inconjoara testiculele). Acestea produc celule sexuale masculine ( spermatozoizii) si hormonii sexuali masculini (testosteron).

Epididimul este un tub lung care inconjoara testiculele si leaga de ele vas deferent. El transporta spermatozoizii produsi de testicule catre exterior.

Vas deferent este un alt tub care leaga epididimul de prostata. El transporta spermatozoizii la exterior.

Prostata este o glanda micuta situata chiar sub vezica urinara a barbatilor. Ea produce o parte din lichidul ejaculator ( lichid care inconjoara spermatozoizii in timpul actului sexual).

Uretra este un tub scurt care leaga vezica urinara de exterior. Ea permite eliminarea urinei si a spermatozoizilor in timpul actului sexual.

Penisul este organul sexual masculin care permite introducerea spermatozoizilor in interiorul vaginului femeii in timpul actului sexual.

Hormonii sexuali sunt chimicale produsi de glandele sexuale. Acestia joaca un rol important in dezvoltarea si functionarea organelor sexuale si a altor parti ale corpului. Exista doi hormoni sexuali masculini: testosteronul si androgenii. Exista trei hormoni sexuali feminini: estrogenii, progesteronul si androgenii.

Testosteronul este hormonul sexual principal masculin. Acesta joaca un rol important in dezvoltarea organelor reproductive masculine si a altor caracteristici masculine, cum ar fi crestera parului pubian si facial, cresterea muschilor si a vocii.

Androgenii sunt alti hormoni sexuali masculini. Acestia joaca un rol important in dezvoltarea organelor reproductive masculine si a altor caracteristici masculine, cum ar fi crestera parului pubian si facial, cresterea muschilor si a vocii.

Estrogenii sunt hormonii sexuali feminini principali. Acestia joaca un rol important in dezvoltarea organelor reproductive feminine si a altor caracteristici feminine, cum ar fi cresterea sanilor, ingrosarea parului pubian si a altor caracteristici corporale feminine.

Progesteronul este un alt hormon sexual feminin. Acesta joaca un rol important in mentinerea sarcinii.

Androgenii sunt alti hormoni sexuali feminini. Acestia joaca un rol important in dezvoltarea sanilor, ingrosarea parului pubian si a altor caracteristici corporale feminine.

Alte întrebări interesante