Geografie, întrebare adresată de lavylavy3120, 8 ani în urmă

realizati un eseu de 60 de randuri cu : Rolul resurselor naturale in dezvoltarea lumii contemporane si in relatiile geopolitice globale ma puteti ajuta va rog ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lxndrhelpzz
4

Explicație:

Resursele naturale au avut din totdeauna un efect semnificativ asupra populatiei globului, fie ca vorbim despre lemne pentru foc, sau curent electric pentru alimentarea celui mai nou model de limuzină.

Legat de mașini, acestea reprezinta ≈38% din toată poluarea globală, ceea ce este enorm.

In Republica Populară Chineza, străzile din Beijing sunt atât de poluate incăt vizibilitatea, uneori, poate fi destul de mică, ajungand chiar si la sub 100m vizibilitate orizonatală.

Resursele naturale nu sunt oriunde si oricum, astfel ca țările fac comerț si schimburi, pentru a face rost de cele de care au nevoie. Un exemplu contemporan cu momentul in care redactez acest eseu este conducta Nord Stream prin care Federația Rusă exportă gaze in diferite țări din Uniunea Europeană, cum ar fi: Germania, Franta, Olanda, Belgia, Luxemburg și altele. Acestea sunt ușor dependente de gazul rusesc. Statele mentionate anterior lucreaza pentru a reduce dependentele de gaze rusesti.

Un alt exemplu ar fi relația dintre Statele Unite si Arabia Saudită, care a devenit din ce in ce mai bună in ultimii ani, si din care americanii importă petrol.

Relatiile geopolitice globale sunt în continuă schimbare. In ultimul secol taberele s-au reformat iar si iar. De exemplu, Japonia, care a fost in Axă si a ajutat Germania Nazistă, Italia Fascista și altele, a ajuns pană la urma in relatii excelente cu Statele Unite, la fel si Germania si Italia, care, intr-un final au ajuns si ei ,,băietii buni".

Lasând lecția de istorie pentru alte ocazii, si revenind la resursele naturale, acestea prezinta un rol foarte important in dezvoltarea lumii contemporane si a relatiilor geopolitice.

Cu ajutorul resurselor naturale, oamenii, inca din cele mai vechi timpuri au avansat, de la lemnele taiate pentru foc, mai apoi la carbunii folositi pentru locomotivă si pana la mașina electrica.

Acestea pot cauza state, foste rivale, sa devina aliati, cum ar fi Franta si Germania.

Cu totii stim ca, in trecut, cele doua state nu se intelegeau foarte bine. De la Razboaiele Napoleonice si pana la Al Doilea Razboi Mondial, nu s-au inteles niciodata.

La cativa ani dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, s-a infiintat ce avea sa devina Uniunea Europeana, Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, ceea ce a unit Franta, Germania si alte state, devenind aliați apropiați pană in ziua de astazi.

Sper ca te-am ajutat ! ❤️‍

Alte întrebări interesante