Limba română, întrebare adresată de denisa152066, 8 ani în urmă

Realizati un eseu de minim 300 de cuvinte în care să prezentați genurile si specile literare învățate până în clasa a x a .
Mulțumesc!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de babymaria123
2

Din punctul meu de vedere , top 3 cele mai importante genuri literare pe care orice elev trb sa le stie sunt : genul epic , liric si dramatic.

Genul liric cuprinde operele literare in care autorul își exprimă gândurile, ideile si sentimentele in mod direct . Genul epic este inversul Liricului, autorul își exprimă gândurile, ideile si sentimentele indirect prin fapte si personaje . Cel din urmă este dramaticul care este specific reprezentări scenice ; cuprinde didascalii ( informații in plus intre paranteze ) , numele personajului inainte de fiecare replica , scene etc.

Stiu ca nu ai cerut top 3 genuri literare importante, dat din cele învățate acestea mi se par de bun simt sa le stii.


denisa152066: Multumesc frumos!
Răspuns de marta1512
1

Răspuns:

Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare în care autorul își exprimă direct gândurile, ideile și sentimentele cu ajutorul eului liric. În genul liric domină viziunea și transfigurarea artistică, autorul apelând la tehnici aluzive si asociative, creând un univers de mare forță de sugestie ce se adresează sensibilității cititorului. Este, din acest motiv, genul literar al discursului subiectiv, exprimând sentimentele prin intermediul figurilor de stil și al simbolurilor. De obicei, discursul genului liric este la persoana I, dar este folosită și persoana a II-a. Opera lirica poate fi cultă (are autor cunoscut sau are originalitate) sau populară (are caracter anonim, colectiv, oral).

Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare, populare și culte, în proză sau în versuri, în care gândurile, ideile și sentimentele autorului sunt exprimate în mod indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor antrenate în derularea evenimentelor plasate într-un anumit timp și spațiu. Genului epic îi corespunde, ca mod de expunere predominant, narațiunea.

Genul dramatic cuprinde totalitatea operelor scrise pentru a fi reprezentate pe scena unui teatru. De aceea, operele dramatice presupun o limitare în timp și spațiu a acțiunii reprezentate. În operele dramatice apare un conflict dramatic, care este axa în jurul căreia se dezvoltă acțiunea, bazată pe împrejurări, pasiuni și caractere care se ciocnesc. Personajele textului dramatic comunică prin intermediul dialogului și al monologului, autorul intervenind doar în indicațiile scenice (regizorale). Indicațiile scenice apar între paranteze sau în subsolul paginilor și se referă la acțiunea personajelor, la gesturi, la decor, la mimică etc. Personajele iau cu totul locul autorului, a cărui intervenție indirectă se manifestă prin indicațiile de regie, care se numesc indicatii scenice-didascalii.

Alte întrebări interesante