Realizati un produs/ serviciu care sa raspunda unei situatii de criza .
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Desi este posibil ca planul pentru o eventuala situatie de criza sa nu fie utilizat niciodata, in cazul in care cel mai intunecat scenariu din activitatea organizatiei se adevereste, acest plan va mentine lucrurile pe linia de plutire. Planificarea este numitorul comun al tuturor campaniilor de gestionare a crizei cu succes. Crizele se produc periodic in organizatii, iar modul in care sunt gestionate si impactul lor depind de calitatea planificarii. Planificarea raspunsurilor in conditii de criza implica previziune, intuitie si intelegere retrospectiva. Pentru ca in momentul planificarii evenimentul declansator al crizei nu s-a produs inca, coordonatele crizei potentiale raman neclare, insa planificarea modului generic de gestionare a unei crize ajuta organizatia sa parcurga perioada de criza mai usor. Organizatia trebuie sa se pregateasca pentru crize cu o probabilitate mare de aparitie, dar si pentru crize cu probabilitate mica de apartie, insa cu un impact major. Planificarea in situatii de criza organizationala este fundamentul in gestionarea crizei si controlul impactului acesteia asupra companiei.
PLANIFICAREA IN SITUATII DE CRIZA ORGANIZATIONALA
Gestionarea crizei este o abordare sistematica care antreneaza intreaga organizatie in eforturile de prevenire a crizelor care ar putea afecta intreprinderea, asigurand totodata gestionarea eficienta a situatiilor in care criza apare. Obiectivul managementului crizelor organizationale este de a permite luarea deciziilor in timp util, pe baza unei analize clare a informatiilor disponibile. Cea mai eficienta modalitate de gestionare a crizelor presupune simultan atat o abordare proactiva, cat si reactiva.
Majoritatea propunerilor de planificare a gestionarii crizelor si de asigurare a continuitatii afacerii implica, intr-o forma sau alta, urmatoarele etape:
Pregatirea – prima etapa a procesului de planificare, care include urmatoarele activitati:Numirea persoanei responsabile cu dezvoltarea planului de criza – daca persoana resposabila sunteti dumneavoastra, aveti in vedere construirea unei echipe prin implicarea persoanelor potrivite in procesul de dezvoltare a planului de criza, precum si comunicarea eficienta cu acestea;Culegerea informatiilor, inclusiv din experienta organizatiilor similare cu cea in care lucrati in ceea ce priveste dimensiunea, domeniul de activitate etc.;Intelegerea riscurilor – a probabilitatii aparitiei lor si a impactului asupra organizatiei; riscurile la care este supusa o afacere pot imbraca forme variate in functie de tipul afacerii, sectorul de activitate si tara in care se desfasoara activitatea.