Realizați un proiect de două pagini despre colindele de Crăciun
Prima cerinta : Ce colinde se canta pe 24 decembrie, 25 decembrie
Cu ce se merge pe 31 decembrie
Si ce se canta pe 1 Ianuarie
Nu stiu mai scrieti mai multe informatii despre colinde va rog rpd dau coroana!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
În Ajunul Crăciunului, copiii merg cu colindul şi cu Steaua, pentru a vesti naşterea lui Iisus. Originea colindelor, texte rituale dedicate Crăciunului şi Anului Nou, nu este cunoscută cu exactitate în istoria românilor. Copiii merg la colindat, la casele frumos împodobite, cântând „Steaua sus răsare" şi „Bună dimineața la Moș Ajun!" şi alte cântece, şi sunt răsplătiţi de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri şi bani. Colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine în satele româneşti. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor.Colindele sunt cântecele de leagăn aduse Pruncului Iisus de popoare. Această tradiţie este universală.
Printre cântecele pe care le intonează cu mare emoție se numără colinde precum ”În drum spre Viflaim”, ”Nașterea Domnului”, ”Vestirea Păstorilor”, ”Închinarea păstorilor”, ”Închinarea Magilor” sau ”Pornirea Magilor după stea”.
Nu în ultimul rând, cete de colindători vor porni, prin nămeții grei, cu ”Steaua”, celebrul obicei care vestește nașterea lui Iisus Hristos și în care cei trei magi sunt călăuziți de stea până la locul în care Fecioara Maria îl naște pe Fiul Domnului, la Betleem.
Obiceiul popular românesc, mersul cu sorocva vesela, este practicat în fiecare an pe data de 1 ianuarie. Bagheta magică cu care cei mici merg din casă în casă este însoțită și de o urare.
Un alt obicei românesc de Anul Nou extrem de cunoscut în toată țara pe care colindătorii îl urmează încă din prima zi a noului an. O ceată de colindători întruchipează o capră printr-o mască sculptată din lemn, iar împreună pleacă la casele oamenilor pentru a le face urările importante. Acest obicei este reprezentat de animalul care a simbolizat personificarea prolificității zoologice și fertilității telurice.