Fizică, întrebare adresată de George29, 9 ani în urmă

Realizati un referat cu tema ENERGIA SI ECHILIBRUL CORPURILOR (clasa a 7 a), cel putin 3 pagini, tema obligatorie subiectul este la alegere. Cel putin 3 pagini. Multumesc anticipat.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Bibitau
4
 . Consideraţiile făcute asupra echilibrului punctului material în câmpul gravitaţional se pot extinde foarte uşor la echilibrul solidului rigid. Cunoşterea poziţiei centrului de greutate al unui solid este de mare importanţă pentru diferitele aspecte ale echilibrului acestuia.
Suspendăm o riglă cu una din extremităţile sale de un cui . Constatăm că centrul sau de greutate se află sub punctul de suspensie şi pe aceeaşi verticală cu aceasta. Forţele care acţionează asupra riglei, sunt greutatea G şi reacţiunea N a suportului se echilibrează.

Se îndepărtează rigla din această poziţie. Centrul său de greutate urcă, iar energia potenţială creşte. Lăsată liber, rigla este readusă în poziţia iniţială de către cuplul alcătuit de forţele G şi N. În acest caz rigla se află în echilibru stabil. Poziţia de echilibru stabil îi corespunde energia potenţială minimă. sper sa fie cat de cat ok.. :* :)))
Alte întrebări interesante