Realizați un referat cu titlul: "Cum ne păstram sănătatea ".
Puteți să scrieți despre sănătatea sistemului digestiv, respirator, cardiovascular
de 3 pagini(word)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
Practic, acest material o sa va ajute sa intelegeti mai bine procesele digestive si cum recunoastem simptomele celor mai cunoscute boli ale sistemului digestiv. E important sa descoperim din timp problemele pentru ca este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Se stie deja ca atunci cand vorbim de acest aparat digestiv practic avem in minte o zona complicata din organismul uman, cu multe mate ca niste magistrale care transporta elemente vitale, asa cum orasele functioneaza datorita conductelor prin care vin materiile prime pentru termocentrale care produc energie.
Exact ca o fabrica unde sunt procesate materiile prime pentru a genera produse finite, energie termica, electrica, pentru a incalzi turbine de apa, sistemul digestiv la om transforma hrana printr-un proces simbiotic complex. Asa cum in uzine exista muncitori, pe traseul mancarii din organism exista o multime de bacterii care ajuta la digestie. Apoi, asa cum in fabrici exista diferite bazine unde se calesc metalele, se vopsesc piesele, se transforma componente brute, toate preparatele care ajung in stomac dupa ce au trecut prin diferite filtre sunt procesate chimic cu ajutorul multor sucuri digestive.Sistemul digestiv are practic rolul de a transforma mecanic si chimic prin masticatie si procesele digestive materia prima din diferite alimente in vitamine, minerale, nutrienti si alte substante necesare pentru supravietuire si eliminarea susbstantelor toxice din organism. Procesul cheie sau primul nivel al acestui sistem este digestia.
Ce este digestia? Vorbim practic de un proces prin care anumite alimente au nevoie de o digestie indelungata, iar altele in schimb se proceseaza mult mai rapid.
Altfel spus, sucul intestinal face parte din sistemul digestiv, dar digestia alimentelor sau digestia intestinala este un proces mult mai complex care incepe din primul moment in care luam contact cu un aliment sau un produs pana se parcurge tot traseul care este legat direct de tractul intestinal.
Practic, procesul digestiv porneste cum era si firesc din gura, adica din cavitatea bucala. Imediat cum interactionam cu un preparat, un aliment, muscam dintr-un mar, gustam dintr-un pahar de prosecco, mestecam guma, glandele salivare secreta rapid un lichid cu ajutorul caruia pot inmuia, topi transforma preparatele pentru a se lubrifia si a aluneca mai usor pe esofag.
Daca e un produs solid, cu ajutorul masticatiei se transforma mecanic in bucati mai mici, daca este un produs lichid - ceai, lapte, cafea, se amesteca cu saliva si ajung direct in stomac, iar aici enzimele digestive ajuta substantele nutritive din alimente sa ajunga in sange.
Altfel spus, produsele solide sunt transformate intr-un bol alimentar care, cu ajutorul salivei si cu cel al limbii, trece, prin inghitire, spre faringe si esofag. Atunci cand parcurge faringele, bolul alimentar este miscat de o serie de contractii (peristaltice) spre stomac. Peristaltismul este un proces de contractie musculara, specific tractului digestiv, care misca alimentele pe parcursul traseului pe care-l urmeaza pana la eliminare.
Mai concentrat de atat, atunci cand vorbim de tubul digestiv ca si componenta a sistemului digestiv avem in vedere urmatoarele componente:Asa cum am mentionat anterior, primul contact cu alimentele au loc in cavitatea bucala si ulterior prin faringe, esofag ajung in stomac. Limba are rol in masticatie, deglutitie/inghitire, la adulti si la copiii care trec pe mancare diversificata. Faringele reprezinta locul unde se incruciseaza calea digestiva cu calea respiratorie. Realizeaza legatura intre fosele nazale si laringe, precum si intre cavitatea bucala si esofag. Musculatura faringelui are rol important in deglutitie.
Pe langa dantura si limba, in cavitatea bucala avem si uvula sau omusorul, un separator cheie in procesul de alimentatie. Vorbim practic de un apendice musculos suspendat de marginea posterioara a valului palatin, n fundul cavitatii bucale. Are o lungime de 10 pana la 15 milimetri, se poate misca si contracta, jucand un rol esential in deglutitie si in emiterea sunetelor. In plus, atunci cand vrem sa ne provocam stari de voma (regurgitatie) daca am inghitit ceva otravit sau nepotrivit care ne poate declansa un soc anafilactic, daca il excitam putem sa rezolvam problema rapid.