Realizați un Referat în care să descrieți o afecțiune (boală) a sistemului digestiv, a sistemului respirator sau a sistemului circulator la om. să descrie cauze, manifestări și măsuri de prevenire a îmbolnăvirii organismului.
Răspunsuri la întrebare
Fiind considerat o boală cronică, astmul este o afecțiune de lungă durată a căilor respiratorii superioare. Acestea suferă o inflamație permanentă care, în anumite situații, poate îngreuna respirația. În momentele acute, respirația este șuierătoare, uneori, însoțită de o stare de panică și de o scădere a saturației de oxigen din sânge.
Nu se poate spune cu precizie ce anume declanșează astmul, dar motivele sunt diferite de la pacient la pacient. În cazul tuturor celor care au astm, se constată o reacție inflamatorie acută a căilor respiratorii atunci când intră în contact cu un anume factor declanșator. Căile respiratorii superioare se inflamează și se îngustează. Există o serie de factori care sunt considerați ca fiind declanșatori ai crizelor acute de astm și anume
- Alergiile
- Astmul poate fi indus de exerciții fizice
- Arsurile la stomac severe
- Țigările
- Sinuzita și alte infecții respiratorii ale căilor superioare
- Vremea umedă, rece și schimbările bruște de temperatură, precum și umiditatea excesivă
Persoanele cu astm prezintă anumite simptome atunci când căile respiratorii se îngustează și se inflamează, cum ar fi
- tuse seacă sau productivă
- respirație șuierătoare
- respirație scurtă
- senzație de presiune în cutia toracică
- senzație de sufocare
Nu toate persoanele care au astm prezintă aceleași simptome, în același mod. Manifestările pot să fie diferite. Dar criză severă de astm are următoarele simptome:
- învinețirea buzelor
- respirație foarte dificilă
- puls accelerat
- anxietate severă
- transpirație
Identificarea cauzelor care produc astmul este una dintre primele măsuri ce duc la prevenirea lui. Astfel, evitarea alergenilor, prevenirea virozelor sunt măsuri bune și utile. Vaccinarea antigripală, renunțarea la fumat și o viață echilibrată sunt măsuri preventive care pot reduce crizele astmatice.
Spirometria este un test simplu de respirație, care măsoară cât de mult aer expiră pacientul și în cât timp, fiind folosit pentru a aprecia nivelul de obstrucție a căilor respiratorii.