Fizică, întrebare adresată de andu22102007, 8 ani în urmă

Realizati un referat sau un eseu cu tema "Electrizarea corpurilor,,

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cotelinelena7
5

Electrizarea corpurilor - electrizarea corpurilor prin frecare, electrizarea corpurilor prin contact

Modificarea proprietatilor unor corpuri ce determina aparitia fortelor de atractie sau de respingere reciproca se numeste electrizare, iar proprietatea fizica ce se modifica este starea de electrizare.

Fenomenul a fost observat mai intai la chihlimbar. Filozoful grec Thales din Milet, care trait acum 2500 de ani (secolul VII i.Hr.) este primul care-l aminteste. Apoi a cazut in uitare. Abia pe la 1600 medicul englez Gilbert, reluand cercetarile, constata ca mai sunt si alte corpuri, cu aceeasi propietate si, dupa numele grecesc al chihlimbarului (elektron), numeste electrizare fenomenul care le aduce in aceasta situatie. Vom spune deci ca acele corpuri se electrizeaza prin frecare sau ca se incarca cu electricitate.

Timp de aproape 200 de ani, studiul electricitatii s-a limitat apoi la o acumulare treptata de observatii calitative.

Legatura cantitativa s-a putut stabili numai dupa ce incercarile lui Cavendish, Priestley sau Daniell Bernoulli, urmate de cercetarile sistematice ale lui Charles Auguste de Coulomb au dus la formularea matematica a legii de interactiune, din care putem calcula fortele dezvoltate si putem stabili unitatile de masura pentru ceea ce numim cantitate de electricitate ori sarcina electrica.

De aici inainte intram pe teritoriul adevaratei cercetari stiintifice, prin care determinarile din laborator, unite cu calculul matematic, au dus, in cateva decenii, la inchegarea electrostaticii.

Electrizarea corpurilor prin frecare

Acest procedeu de electrizare a fost descris de Thales din Milet (secolul VII i.Hr. ) pe baza unei observatii facute de o tesatoare, care a constatat ca prin frecarea chihlimbarului cu o stofa de lana, el capata proprietatea de a atrage corpuri usoare. Asemenea observatii le facem si noi cand ne pieptanam parul uscat cu un pieptane din material plasticsau la atingerea mobilei.

Electrizarea corpurilor prin influenta sau electrizarea prin inductie

Un corp poate fi electrizat si daca in apropierea sa este adus un alt corp incarcat electric (corpul care poate fi electrizat este metalic). Corpul electrizat prin influenta nu-si modifica sarcina electrica, dar la extremitati se incarca cu sarcini de semne contrare.

Explicarea electrizarii

Atomul este format din nucleu si invelis electronic. In nucleu se gasesc particule numite nucleoni, din care exista protoni si neutroni. Protonii sunt particule elementare, avand sarcina electrica pozitiva, iar neutronii sunt nucleoni care nu au sarcina electrica (au sarcina neutra).

Electronii, ce formeaza invelisul electronic, se rotesc in jurul nucleului si au sarcina electrica negativa.

LEGEA LUI COULOMB

In 1785, Coulomb a gasit experimental relatia cantitativa care exprima forta de interactiune, in functie de sarcinile electrice in prezenta si de distanta respectiva. El s-a servit de o balanta de torsiune.

O bara izolanta, cat mai usoara, este suspendataa cu un fir subtire. Ea poarta, la un capat, o mica sfera conductoare, iar la capatul opus e lipita o aripioara de hartie, care amortizeaza oscilatiile si, totodata echilibreaza greutatea sferei.

O a doua sfera, egala in diametru, este fixata rigid, pe un suport izolant, la nivelul primei si la aceeasi distanta, fata de firul de suspensie al barei.

Tot sistemul este introdus intr-un cilindru protector, de sticla, unde o substanta hidroscopica absoarbe vaporii de apa, ca sa asigure o cat mai buna izolare.

Distributia sarcinilor electrice

In conditii normale, in substante sarcinile pozitive si negative, egale ca marime, sunt distribuite uniform. Introducerea unei distributii neuniforme de sarcini pozitive si negative in corpuri (prin frecare) sau intre parti diferite ale aceluiasi corp (prin influenta) reprezinta un proces de electrizare. Exista o diferentiere intre modul de plasare al sarcinilor electrice, aparute prin electrizare pe de o parte in conductori, pe de alta parte in izolatorii solizi. In primul caz, sarcina electronica in exces se va distribui pe toata suprafata, in timp ce in izolatori nu se va imprastia,ci va ramane localizata si se va inmagazina in adancime.

De ce se dispune sarcina negativa in exces pe suprafata conductorilor?

Raspunsul este legat de faptul ca in metalele in starea neutra sarcina totala a ionilor pozitivi, plasati in nodurile retelei cristaline, este egala cu cea a electronilor liberi. Existenta unui exces de sarcina electronica face sa apara forte de respingere intre electroni, forte dirijate din interior spre exterior, ceea ce duce la expulzarea sarcinilor in exces spre suprafata conductorului.

Alte întrebări interesante