Realizaţi un scurt eseu având ca temă „Iluminismul”, în care să precizaţi următoarele aspecte:
spaţiul şi timpul apariţiei curentului;
definirea termenului „iluminism”;
trăsăturile iluminismului;
reprezentanţi ai iluminismului şi operele lor;
despoţi luminaţi.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Iluminismul este un curent ideologic(laic) si cultural,aparut in Franta in secolul al 18-lea(numit secolul luminilor) si care se extinde apoi in intreaga Europa.
Trasaturile iluminismului: 1 .are caracter antidespotic si antifeudal-institutiile feudale erau supuse unei critici severe,ceranduse anularea privilegiilor feudale,drepturi sociale si politice egale pentru intregul popor,pentru ca toti oamenii sunt egali prin nastere,si limitarea puterii monarhului.Iluministii aveau un ideal politic:”monarhul luminat”,care guverneaza supusii cu intelepciune,garantandu-le drepturi si infaptuind reforme.Scriitorul iluminist Jean Jacques Rousseau enunta in lucrarea intitulata Contractul social principiile de egalitate si libertate a poporului. 2 .are un spirit rationalist si materialist_ratiunea este pentru iluministi calitatea fundamentala cu care natura l-a inzestrat pe om,de aceea toatele fenomenele vietii cunosc o interpretare materialista. 3 .are caracter anticlerical si laic-majoritatea reprezentantilor iluminismului sunt adepti ai ateismului,ei pledeaza pentru eliberarea spiritului de prejudecati sau superstitii si cauta,ca si umanistii,sa elibereze individul de sub puterea bisericii,a credintelor populare. 4 .propune accesul poporului la educatie si emanciparea lui pri cultura-prin instructie oamenii devin constiienti de drepturile lor.J.J.Rousseau teoretizeaza ideile pedagogice iluministe in lucrarea Emile sau despre educatie. 5 .iluminismul este doar un curent ideologic si cultural,nu un curent literar,deoarece nu are o estetica sau principii literare.Operele literare iluministe au,in general,caracter moral si social.Prin alegorie,satira si fabula se critica indirect fanatismul religios,se promoveaza ideea de toleranta si egalitate intre oameni,se denunta abuzurile tiraniei feudale.
Repezentanti ai iluminismului european:in Anglia:Daniel Defoe(robinson crusoe ) , in Germania :Johann Wolfgang Goethe(prima bricheta);in Franta:Voltaire( critic ),Jean-Jacques Rousseau(contract social , baroc in muzica )etc.
Reprezentanţii cei mai importanţi ai despotismului luminat au fost Frederic al II-lea cel Mare, rege al Prusiei, Iosif al II-lea, împărat al Austriei şi Ecaterina a II-a, ţarină a Rusiei. Despoţi luminaţi au existat şi în aşte ţări ale Europei.
Reformele adoptate de către despoţii luminaţi urmăreau mai multe domenii.
În economie s-a dezvoltat stimularea diverselor ramuri economice pentru a creşte veniturile obţinute de stat prin taxe şi impozite.
În educaţie s-au înfiinţat numeroase şcoli care să pregătească viitori buni funcţionari şi ofiţeri.
În domeniul dreptului legislaţia a fost unificată şi centralizată, pedepsele au devenit mai umane, magistraţii au fost mai bine pregătiţi pentru a judeca mai bine, dar şi pentru a creşte rapiditatea soluţionării proceselor.
Relaţiile sociale au fost îmbunătăţite, în multe ţări fiind desfiinţată legarea de glie a ţăranilor şerbi: Austria, Principatele Române, iar în altele precum Prusia au fost micşorate şi reglementate obligaţiile şerbilor faţă de nobili.
Religia a fost pusă sub controlul statului, o parte din averile bisericii fiind confiscate. S-au desfiinţat ordinele religioase care nu întreprindeau o muncă utilă pentru societate.
Deşi aceste reforme nu au pus în practică ideile iluministe cele mai avansate, totuşi au contribuit mult la progresul statelor în care au fost adoptate.
Explicație:
succese ... sper sa te ajute
#Alexandra