Geografie, întrebare adresată de szabogeorgian, 8 ani în urmă

Realizați un text cu conținut geografic în care să utilizați toți termenii și
denumirile de mai jos: deplasare,refugiat,cauze economice, navetism, cauze
ideologice, bilant migratoriu,emigrare, imigrare.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Amy952
3

Bună! ❤️

Răspuns:

Istoricul Adam Hart-Davis afirma ca, secolul XXI va fi ,,secolul migrantului" determinat fiind de numărul mare al migranților, de tipurile, formele și cauzele migrației.

Acest fenomen poate fi definit ca o deplasare de grupuri umane dintr-un teritoriu în alt teritoriu.

Această deplasare poate avea la baza sa mai multe cauze. Cele mai multe sunt cauzele economice. Oamenii aleg sa plece în alt teritoriu pentru ridicarea nivelului de trai, pentru a asigura un viitor celor dragi, sau pentru a scăpa de regulile stricte ale unui stat. Alte cauze care favorizează fenomenul de migrație sunt si cele ideologice.

După sensul în care se desfășoară migrația putem vorbi despre emigrare, aceasta reprezentând așezarea unei persoane sau a unui grup de persoane într-un anumit teritoriu, și imigrare, adică plecarea unui grup de pe un anumit teritoriu.

Navetismul reprezintă o formă specifică de mobilitate teritorială ce desemnează o mișcare pendulatorie între 2 locații având drept scop munca sau studiile.

Bilanțul migratoriu reprezintă diferența dintre numărul persoanelor care emigrează (pleacă) și numărul persoanelor care imigrează(vin).

După anul 1989, an în care regimul comunist a fost înlăturat, a apărut un exod al populației tinere, fie ca este vorba despre tineri fara vreo calificare sau cei care doresc sa se facă remarcați în anumite domenii de activitate. În timpul comunismului aceste migrații erau foarte rare din cauza stricteții regimului, cei care doreau sa părăsească țara fiind considerați trădători. Puținii oameni care reușeau însă, să fugă, cereau azil politic în altă țară și purtau numele de refugiați.

Așadar, migrația reprezintă un fenomen vechi și constant, însă îngrijorează intensitatea și impactul produs.

Succes

Alte întrebări interesante