Realizati un text de 10 -15 randuri ,cu titlul:Reflexe la nivelul ochiului".Va rooog! E urgent!!! Dau coroana+70puncte!!!!
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
Pupila reprezintă porțiunea centrală a irisului, ce permite dozarea luminii care pătrunde în ochi, prin contracție sau dilatare.
Aspectul pupilelor poate oferi informații prețioase despre starea de sănătate a unei persoane, de aceea este important a se observa și evalua cu atenție caracteristicile acestora.
Arcul reflex este alcătuit de receptorul
calea aferentă- reprezentată de fibre senzitiv care culeg informații de la receptorii periferici
centri nervosi
calea eferenta(motorie) sunt cei care transmit comanda
Acomodarea vizuală este proprietatea de adaptare a ochiului, datorită căreia vedem clar obiectele situate la diferite distanțe. Se realizează prin modificarea curburii cristalinului (contracția și dilatarea mușchiului ciliar), ceea ce duce la modificarea proprietății lui de a refracta razele de lumină si la modificcarea puterii lui de refractie cu pana la 15 dioptrii. Acomodarea este un gest reflex, dar poate fi controlata in mod constient.
Acomodarea are două limite: punctul cel mai îndepărtat al vederii clare (cea mai mare distanță, la care obiectele se vad clar fără acomodare)care, pentru ochiul normal, este la infinit (practic peste 15m) si un punct aflat la o distanta minima (punctul proximum) care, pentru ochiul normal, este de 10-15 cm la tineri si apoximativ de 25 cm la adulti. Cu vîrsta, în special după 40 de ani, acomodarea ochiului scade și apare prezbiopia.
Secretiile oculare se produc ori de cate ori exista exces de lichid in ochi, atat la copii, cat si la adulti. Pot fi limpezi si apoase, asemenea lacrimilor, sau groase si opace, cum sunt in cazul infectiilor. De cele mai multe ori, arata ca niste bile mici, alb-galbui si pot fi umede, uscate, lipicioase sau sub forma de crusta.
Cauzele secretiilor oculare
Exista mai multe cauze ale aparitiei secretiilor oculare, acestea variind de la infectii si reactii alergice la leziuni oculare. Iritarea ochilor este o cauza frecventa a secretiilor oculare apoase, iar reactiile alergice pot provoca mancarime si lacrimarea ochilor. In marea majoritate a cazurilor apar din cauza produselor cosmetice, a tenului foarte gras sau chiar a unei infectii bacteriene. Toate aceste cauze pot fi tratate cu usurinta.
Pe de alta parte, exista si cazuri in care secretiile oculare indica o afectiune mai serioasa. O infectie bacteriana poate duce la o afectiune mai grava cum ar fi blefarita, o inflamatie a pleoapelor care produce un puroi gros, galbui.
Secretiile oculare insotesc adesea conjunctivita, care poate fi infectioasa (cauzata de o infectie virala sau bacteriana) sau alergica (cauzata de unul sau mai multi alergeni). Conjunctivita infectioasa poate evolua rapid la pleoape si gene sau poate infecta inclusiv cornea. Infectiile bacteriene pot cauza si alte afectiuni mai grave, cum ar fi ulcerul cornean (o rana deschisa pe cornee), celulita oculara (o boala rara) sau endoftalmita.
Atunci cand sunt asociate cu infectii, secretiile oculare sunt insotite si de alte simptome, precum ochi rosii si congestionati, senzatie de arsura, vedere incetosata sau dureri oculare. Ocazional, la persoanele cu infectii bacteriene sau virale, pot aparea si febra, tuse, dureri musculare, congestie nazala sau stranut.
Secretiile oculare pot aparea si din cauza purtarii lentilelor de contact uzate sau murdare. In primul rand, aceste lentile de contact pot fi contaminate cu bacterii sau virusuri care se pot incorpora in materialul lentilelor sau in carcasa acestora. In al doilea rand, pe suprafata lentilelor de contact se pot acumula depozite de proteine si uleiuri din lacrimi. Sistemul imunitar reactioneaza la aceste substante si astfel apare inflamatia, insotita de urdori. In al treilea rand, lentilele de contact vechi nu transmit la fel de mult oxigen spre partea din fata a ochilor, cauzand astfel hipoxie si crescand riscul de infectii.
Când privim un obiect, ochii se rotesc în jurul unei axe verticale iar ca proiecţia imaginii să fie în centrul retinei pentru ambii ochi se utilizează mișcarea de vergenţă.
Pentru a examina un obiect de aproape, ochii trebuie să se rotească unul către celălalt (convergenţă) iar pentru a privi un obiect îndepărtat, se rotesc în sens opus (divergenţă).
Retina este constituită dintr-un ţesut specializat ce conţine fotoreceptori sensibili la lumina transformată în semnale electrochimice care traversează nervul optic și ajung la creier pentru a fi interpretate în cortexul
Pe lângă acestea, mai există și alte tipuri de mișcări ale ochilor și anume mișcările dinamice, și anume sacadele, microsacadele, reflexul vestibulo-ocular și mișcarea de urmărire lentă.
Sunt mișcările spontane, rapide și în aceeași direcţie ale ochilor și sunt controlate de lobul frontal al creierului.
Deoarece un obiect, o scenă sau o mișcare nu sunt privite întotdeauna dintr-un punct fix, oamenii fiind și ei într-o continuă mișcare, acest lucru obligă și ochii să se miște în același timp, localizând punctele de interes ale unei scene și construind o hartă mentală corespunzătoare scenei respective.