Limba română, întrebare adresată de superianys, 9 ani în urmă

Realizati un text in care sa precizati locul Romaniei in europa,

Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Spiriduș211
1
România beneficiază de o poziţie geopolitică şi economică excelentă, la confluenţa Europei Centrale, de Est şi de Sud-Est, la Marea Neagră şi la Gurile Dunării. Suprafaţa sa de 238 391 km2 şi populaţia de peste 21 milioane locuitori fac din România o piaţă atractivă de dimensiuni medii; acestora avantaje li se adaugă resurse naturale importante, îndeosebi de petrol, gaze, cărbune, aur, etc. Relieful este relativ armonios reprezentat: 31% dealuri şi podişuri, 31% munţi şi 36,6% câmpie (cu solul el mai de calitate). Reţeaua hidrografică are aspect radiar şi este „tributară” Dunării, direct (Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut) sau indirect, prin Tisa (Someşul, Crişurile, Mureşul). Resurse materiale şi umane Producţia de energie electrică tinde să atingă nivelul de aproximativ 60 miliarde kWh în 2001. Termocentralele pe cărbune asigurau 25 miliarde kWh. România are resurse de apă sub nivelul mediu european. Producţia de cărbune se ridica la 30 milioane tone, iar cea de gaze naturale la aproape 14 miliarde m³ (aproximativ 60% din necesarul intern)

Spiriduș211: sper ca e destul de bun raspunsul meu
Răspuns de ginutagina
1

România este o ţară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică şi la ţărmul nord-vestic al Mării Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafaţa Delte Dunării şi partea sudică şi centrală a Munţilor Carpaţi.

Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord şi est şi Republica Moldova la est, iar ţărmul Mării Negre se găseşte la sud-est.

Date generale:Capitală- BucureştiLimbi oficiale- românăLimbile minorităţilor mari-maghiarăEtnonim- român, româncă, româniSistem politic- republică unitară semi-prezidenţialăSuprafaţă  –  Total 238 391 km² (locul 82)  –Populaţie –  Estimare 1 ianuarie 2009 21 498 616 (locul 52)PIB estimări   –  Total 245,847 miliarde USD (locul 41)Moneda- RONDomeniu internet- .roPrefix telefonic- +40

Terotoriul actual al României mai este numit şi spaţiul carpato-danubiano-pontic, deoarece România se suprapune unui sistem teritorial european, conturat după forma cercului Carpaţilor Româneşti şi a regiunilor limitrofe impuse şi subordonate complementar Carpaţilor, fiind mărginită în partea de sud de fluviul Dunărea, iar în partea de est de Marea Neagră.

Relief

Relieful României ese caracterizat prin patru elemente: varietate, proporţionalitate, complementaritate şi dispunere simetrică, dat fiind numărul mare de forme de relief, repartiţia aproximativ egală a principalelor unităţi de relief (35% munţi, 35% dealuri şi podişuri şi 30% câmpii) şi gruparea reliefului. Carpaţii Româneşti se extind ca un inel, ce închide o mare depresiune în centrul ţării, cea a Transilvaniei.

Flora si fauna

Pe teritoriul României au fost identificate 3700 de specii de plante din care până în prezent 23 au fost declarate monumente ale naturii, 74 dispărute, 39 periclitate, 171 vulnerabile şi 1253 sunt considerate rare. Cele trei mari zone de vegetaţie în România sunt zona alpină, zona de pădure şi zona de stepă. Vegetaţia este distribuită etajat, în concordanţă cu caracteristicile de sol şi climă

Fauna României este în special repartizată în funcţie de vegetaţie. Astfel, pentru etajul stepei şi silvostepei sunt specifice următoarele specii: iepurele, hârciogul, popândăul, fazanul, dropia, prepeliţa, crapul, carasul, ştiuca, şalăul, somnul; pentru etajul pădurilor de foioase (stejar şi fag): mistreţul, lupul, vulpea, mreanul, ciocănitoarea, cinteza; pentru etajul pădurilor de conifere: păstrăvul, lostriţa, râsul, cerbul, iar specifice faunei alpine sunt caprele negre şi vulturii pleşuvi.

Clima

Clima României este determinată în primul rând de poziţia sa pe glob, precum şi de poziţia sa geografică pe continentul european. Aceste particularităţi conferă climei un caracter temperat continental cu nuanţe de tranziţie.

Precipitaţiile sunt moderate, variind de la insuficienta cantitate de 400 mm din Dobrogea la 500 mm în Câmpia Română şi până la 600 mm în cea de Vest. Odată cu altitudinea, precipitaţiile cresc, depăşind pe alocuri 1000 mm pe an.

Demografie

Conform recensământului din 2002, România are o populaţie de 21 680 974 de locuitorişi este de aşteptat ca în următorii ani să se înregistreze o scădere lentă a populaţiei ca urmare a sporului natural negativ.

Principalul grup etnic în România îl formează românii. Ei reprezintă, conform recensământului din 2002, 89,5 % din numărul total al populaţiei.După români, următoarea comunitate etnică importantă este cea a maghiarilor, care reprezintă 6,6 % din populaţie, respectiv un număr de aproximativ 1 400 000 de cetăţeni. După datele oficiale, în România trăiesc 535 250 de romi.

Alte comunităţi importante sunt cele ale germanilor, ucrainenilor, lipovenilor, turcilor, tătarilor, sârbilor, slovacilor, bulgarilor, croaţilor, grecilor, rutenilor, evreilor, cehilor, polonezilor, italienilor şi armenilor.Din cei 745 421 de germani câţi erau în România în 1930,în prezent au mai rămas aproximativ 60 000.De asemenea, în 1924, în Regatul României erau 796 056 de evrei,însă la recensământul din 2002 au fost număraţi 6 179.




.


Alte întrebări interesante