Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Realizează analiza substantivelor subliniate în textul dat . trebuie substantiv Fel Gen Număr Caz (+prep.) Determinare(articol) F.s. analizeaza: pelerinei o buburuză cu un buchet un capsator de sentimente ocupaţie


danait: Fără enunțurile din care fac parte, nu poate fi stabilită funcția sintactică ... Editați sau scrieți în comentarii
Utilizator anonim: În buzunarul pelerinei unui împărat inexistent, locuia degeaba o buburuză de vârstă mijlocie, Lisa cea
Curioasă…Niciodată în viața ei nu trecuse prin întâmplări palpitante până azi, când, luându-și cățelul de usturoi,
pornise la plimbare…La un moment dat, se întâlni cu un buchet de sentimente, care nu știa dacă să plângă ori să se
bucure când bătea vântul. …
O apucase pe Cărarea fără Sfârșit, plină cu fluturași argintii de pânză. Deodată, văzu un capsator posomorât,
Utilizator anonim: fără capse. Buburuza, fascinată de el, se adresă noului amic:
 Capsatorule, de ce nu iubești capsele? De ce nu le folosești?Datorită capselor aveai ocupaţie! zise buburuza.
 Mi-e mai bine fără capse! Multe capsatoare au dureri de spate. Eu nu mai am!
(după Tania Berbecea, Povestea buburuzei din buzunarul împăratului inexistent)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
17

În buzunarul pelerinei unui împărat inexistent, locuia degeaba o buburuză de vârstă mijlocie, Lisa cea

Curioasă…

  • pelerinei - substantiv comun, numărul singular, genul feminin, cazul genitiv, articulat cu articolul hotărât "-ei", funcția sintactică de atribut substantival genitival (al cui buzunar?)

  • o buburuză - substantiv comun, numărul singular, genul feminin, cazul nominativ, articulat cu articolul nehotărât "o", funcția sintactică de subiect (cine locuia?)

Niciodată în viața ei nu trecuse prin întâmplări palpitante până azi, când, luându-și cățelul de usturoi,

pornise la plimbare … La un moment dat, se întâlni cu un buchet de sentimente, care nu știa dacă să plângă ori să se bucure când bătea vântul.

  • cu un buchet - substantiv comun, numărul singular, genul neutru, cazul acuzativ, articulat cu articolul nehotărât "un", precedat de prepoziția simplă "de", funcția sintactică de complement prepozițional) (cu ce se întâlni?)

  • de sentimente - substantiv comun, numărul plural, genul neutru, cazul acuzativ, nearticulat, precedat de prepoziția simplă "de", funcția sintactică de atribut substantival prepozițional (ce fel de buchet?)

O apucase pe Cărarea fără Sfârșit, plină cu fluturași argintii de pânză. Deodată, văzu un capsator posomorât, fără capse.

  • un capsator - substantiv comun, numărul singular, genul neutru, cazul acuzativ, articulat cu articolul nehotărât "un", funcția sintactică de complement direct (ce văzu?)

Buburuza, fascinată de el, se adresă noului amic:

- Capsatorule, de ce nu iubești capsele? De ce nu le folosești? Datorită capselor aveai ocupaţie! zise buburuza.

  • ocupație - substantiv comun, numărul singular, genul feminin, cazul acuzativ, neaarticulat, funcția sintactică de complement direct (ce aveai?)

Utilizator anonim: multumesc mult ma mai poti ajuta cu ceva?Alcătuiește enunțuri în care substantivul țară să îndeplinească funcția sintactică de subiect și de nume predicativ.
danait: Cu plăcere! Incearcă și singurel ... să îți dovedești că știi. Ai și manualul dat de la școală ... în care ai exemple. Spor!
Alte întrebări interesante