Limba română, întrebare adresată de alexandrufufa, 8 ani în urmă

Realizează,împreună cu 4-5 colegi ,un proiect referitor la legende despre construirea casei etniilor cu care convieţuim (maghiari ,sași ,sârbi , machedoni ,greci,tătari etc.). În cele trei săptămâni de realizare a proiectului,vei parcurge următoarele etape:1 documentarea; 2 planificarea;3 organizarea informaţiilor într-o formă creativă;4 forma finală;5 prezentarea. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de balanvalentina82
0

Grecii au fost greci la ei acasa in Brăila decenii la rând ,au venit pe meleagurile noastre sa facă si ei comert ,au construit case,biserici, si s'au numit acasa ,asta cam prin secolul al XIX lea. Același proces l'au făcut și maghiarii ,rusii ,tătarii, croatii,bulgarii,evreii,ucrainienii si lipovenii ,si totusi iată-ne cu totii :Romani!

Dacă ne uitam putin peste umăr in trecutul nostru ,negotul si razboaiele au imprastiat comunitati in tara noastra de pe meleaguri straine,iar noi suntem un popor primitor si pur ca ne pastram traditia si cultura...Dar ce ne facem noi caci si ei le au pe ale lor?Ei bine:

Romania este fara doar si poate : cu bratele deschise ! Caci avem egalitatea legilor si nediscriminatorie ,este o patrie comuna si inviziba fara diferenta de rasa ,nationalitate,credinta,opinie sau apartenența politica! Asadar În general, cu unele excepţii tragice, minorităţile etnice s-au bucurat în România modernă de drepturi şi libertăţi care le-au permis să-şi conserve şi promoveze specificul etnic sau cultural.

Ei asta este acum,dar poate vreți să aflați legenda si cum ne -am amestecat noi cu toții intr un singur popor... Pentru aceasta realizare a proiectului am fost 5 la număr,un coordonator,elev(scrie numele unui coleg) ,doi scriitori(scrie numele celor 2 colegi) ,un editor (scrie numele unui coleg) și un realizator (scrie numele tau)

Așadar fara doar si poate legenda începe asa:

În anul 1595,15 mii de albanezi se colonizeaza la nord de Dunăre ,amintim ca domnitorul Vasile Lupu era albanez grecizat,pe vremea aceea domnitorii ii găseai în Moldova și în Valahia,si asa ca în 1844,la Brăila se publica primul alfabet albanez în România,și se exclama libertatea albanezilor si independenta lor.Pana n 1940 erau peste 40.000 mii de albanezi în România, acum poate va întrebați câți din voi nu cumva sunteți albanezi?...

Nici Bulgarii nu lipsesc dintre noi,peste 10.000 se estimează pe puțin ca sunt!

Majoritatea etnicilor bulgari din România sunt urmaşi ai diasporei bulgare, care s-a format prin emigrarea din ţinuturile bulgare la nord de Dunăre, în timpul stăpânirii otomane. Acestora li s-au alăturat şi acei bulgari din Dobrogea care nu au emigrat conform prevederilor acordului de la Craiova, din 1940.

Dar nici croatii nu lipsesc intre noi!Primul şi cel mai vechi val de croaţi aşezat pe actualul teritoriu al României, în secolele XIII şi XIV, este cel mai cunoscut sub denumirea de caraşoveni. Caraşovenii sunt grupaţi în jurul localităţii Caraşova (judeţul Caraş Severin), unde se găsesc cei mai mulţi croaţi din România,sunt peste 4500 de crooati în România!

Slovacii nici ei nu lipsesc din tara noastra !

Migrarea slovacilor pe teritoriul actual al României s-a făcut în mai multe valuri în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi mai ales în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Au fost colonizate mai multe regiuni ale României vestice - zonele de câmpie din judeţul Arad şi Banat, ţinuturile muntoase, împădurite ale Bihorului şi Sălajului, unele aşezări de câmpie şi miniere din Satu Mare şi Maramureş, precum şi unele localităţi din Bucovina nord-estică, la Nădlac. Vorbim de 21.000 de slovaci ce avem în România


balanvalentina82: prima parte de raspuns
balanvalentina82: găsești partea a 2 a(continuarea ) la cealaltă întrebare ce ai pus
Alte întrebări interesante