Realizează în 150-200 de cuvinte o descriere a unui peisaj de toamnă. Vei avea în vedere ca textul tău să respecte tema dată, să aibă structura unei descrieri şi să foloseşti patru figuri de stil diferite (epitet, comparație, personificare, metaforă), pe care le vei sublinia. 1. Menţionează funcția sintactică și cazul următoarelor cuvinte din text: ca vîntul, păsările, peste casa, în odaia, cheia, nucilor- din primele două strofe ale poeziei. 2. Menţionează funcția sintactică, cazul, gradul de comparație și numărul de forme flexionare pentru adjectivul din următorul enunț: Toamna-i foarte bogată. 3. Menţionează felul prepozițiilor din enunțurile următoare şi cazul cerut de acestea: a) A reuşit grație ajutorului primit- het de acasă - dau coroana promit
Răspunsuri la întrebare
Peisajul de toamnă este unul dintre cele mai frumoase peisaje ale anului, caracterizat prin frumusețea și bogăția culorilor. Toamna este anotimpul în care frunzele se ofilesc și încep să cadă, iar păsările încep să migreze spre regiunile mai calde.
În peisajul de toamnă, copacii au îmbrăcat straie aurii, roșii și arămii, frunzele uscate se adună în șuvoaie de pe trotuare, iar vântul le ia și le duce departe, către alte zări. Pe alocuri, frunzele uscate formează mici dealuri, care aduc cu ele amintiri despre vremurile trecute.
Compunându-se cu soarele palid, norii de toamnă se întind ca niște jilțuri de lână albă pe un cer gri. În aerul rece și uscat, frunzele se aud ciripind și ciripind, iar păsările se agită pe cer, încercând să prindă cheia către sud.
Se simte o tristețe melancolică în acest peisaj, iar natura parcă își ia rămas bun de la căldura și lumina verii. Dar, în același timp, este și o frumusețe aparte, care încântă privirea și sufletul.
Epitete: straie aurii, soare palid, nori de toamnă, aer rece și uscat.
Comparatie: norii de toamnă se întind ca niște jilțuri de lână albă pe un cer gri.
Personificare: frunzele se aud ciripind și ciripind.
Metafora: frunzele uscate formează mici dealuri.
ca vîntul - complement circumstanțial de mod exprimat prin prepoziția "ca"
păsările - subiect exprimat la nominativ
peste casa - complement circumstanțial de loc exprimat prin prepoziția "peste"
în odaia - complement circumstanțial de loc exprimat prin prepoziția "în"
cheia - complement circumstanțial de timp exprimat prin prepoziția "către"
nucilor - complement circumstanțial de timp exprimat prin prepoziția "de"
Funcția sintactică: atribut adjectival
Cazul: nominativ
Gradul de comparație: pozitiv
Numărul de forme flexionare: trei (masculin singular, feminin singular, neutru singular)
a) Prepoziție compusă
Cazul: genitiv