Limba română, întrebare adresată de Rustik35, 8 ani în urmă

realizează o argumentare pe baza unui citat(oricare citat)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

"Prostul cel mai prost e prostul alterat de filosofie.” (Lucian Blaga)

Se zice că filosoful este un iubitor al înţelepciunii.

În opinia mea, filosofia, prin caracterul ei general, oferă oamenilor submediocri un mijloc perfect de disimulare a prostiei  Şi cum prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul, ei fac în aşafel încât să fie evident pentru toţi cât de goală le este mintea.

În primul rând, discută cu amicii, cu rudele, cu colegii de serviciu pe diverse teme şi ridică opiniile personale, de cele mai multe ori aberante, la rang de adevăr absolut. Întotdeauna au nevoie de un public apt să înfrunte raza lor lipsită de noimă. Filosoful-actor nu cunoaşte meditaţia, nu estefamiliarizat   cu   dialogul   cu   sine   însuşi,   nici   măcar   nu-şi   imaginează profunzimea actului de a filosofa, adică de a-ţi forma o concepţ ie desprelume şi viaţă care să le folosească şi altora şi de a cunoaşte şi a înţelege sensul existenţei sub toate aspectele sale.

În   al   doilea   rând,   aceşti   autoproclamaţi   filosofi   n-au   precursori .Înţelepciunea s-a născut în ei şi prin ei, deci nu sunt familiarizaţi nici cuprincipiile şi conceptele filosofiei . Practic, sunt „autodidacţi”, fără o minimă educaţie a gândirii. Nu au temeri existenţiale, nu cautăAdevărul, nu pot cuprinde universul cu mintea şi nu răspund unei nevoi aintelectului, ci a orgoliului propriu, de unde şi lipsa crasă de modestie. Pe aceşti oameni nu îi veţi vedea niciodată asemeni lui Diogene, locuind înbutoi.

În concluzie, consider întemeiată afirmaţia lui Lucian Blaga. Prostul alterat de filosofie devine un prost vocal şi deprinde repede plăcerea de a se expune. Nu degeaba se spune „dacă tăceai, filosof rămâneai”. Un filosofautentic învaţă întâi tăcerea, înainte de a se exprima în cuvinte.


Rustik35: Mulțumesc mult
Alte întrebări interesante