Realizeaza o descriere a unui colt de natura
Ajutatima va rog !!!
Răspunsuri la întrebare
Salut!
Descrierea unui colț de natură
______
(Titlu)
Lacul fermecat
(Introducere)
Lăsând rucsacul greoi să alunece de pe umăr, flăcăul îl rezemă de trunchiul bătrânului brad răsturnat, alungit pe iarba fragedă, pesemne uitat de pădurar în acea vară sau poate lăsat așa să fie de folos ca băncuță trecătorilor trudiți de urcuș și soare. Ce caniculă ...
(Cuprins)
Dincolo de drumeagul ce străbătea pădurea, printre câteva șiruri de brazi voinici, valea își deschidea brațele, desfășurându-se ca un amfiteatru spre satele învecinate. Micuțe case albe, sclipind ca licuricii în așternut crud de verdeață, de flori, își oglindeau trupurile în lacul fermecat.
Spunea povestea unei credincioase ... lacul nostru. El i-a fost părtaș în suferință, el a iubit-o numai pe ea și i-a fost alături când a fugit de cel rău, mincinos și bolnav, care urmărea să o subjuge, lacrimile ei erau lacrimile lui, el a îmbrățișat-o în eterna lor dragoste sfântă, pură, adunând-o la inima-i topită în ape încă și azi. Aburi alburii se înălțau în cerc, fantome parcă ale legendelor spuse de bătrânii satelor. Flăcăul cunoștea povestea, știa și arătările cețoase de pe lacul cel blând, atât de străveziu de se i vedeau pietrele, algele, peștii, lipsit de valuri și tumult.
(Încheiere)
Lacul cel fermecat, marele blând cu ochi albaștri, și-a încetat de mult plânsul și-a adunat la pieptul său undele calde, neclintite, ale iubirii lui. Doar părinții își mai caută fiica întinși vaporoși peste ape ...
______
Explicații:
Structura compunerii descriptive de tip tablou:
1. Introducerea
- fixarea reperelor de timp și de spațiu ale elementului descris, cuprinse într-un scurt fragment narativ (3-4 rânduri)
2. Cuprinsul
- prezentarea imaginii de ansamblu
- evidențierea detaliilor peisajului descris
- folosirea unui limbaj expresiv (figuri de stil)
(a se evita figurile de stil clișeizate, de ex. „negru ca abanosul”, „covor multicolor”, „verde ca smaraldul”, deoarece devin supărătoare pentru cititor)
- folosirea de imagini artistice (vizuale, olfactive, auditive)
3. Încheierea
- evidențierea impresiei generale sau o concluzie personală asupra peisajului descris.