Limba română, întrebare adresată de moraruionelyt14, 8 ani în urmă

Realizeaza o prezentare a voievodului Mihai Viteazul.
REPEDE !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanamihaela141
1

S-a păstrat până în zilele noastre în această biserică portretul de ctitor al lui Mihai Viteazul căruia i s-a adăugat în 1723, când a fost repictată, şi cel al lui Constantin Brâncoveanu, în calitate de al doilea ctitor, pentru faptul că voievodul muntean a suportat în 1701 cheltuielile de reparare a bisericii.

Personajul călare, uşor întors spre dreapta are faţa alungită, barbă şi mustăţi lungi, poartă tradiţionala căciulă (cuca domnească) evazată spre stânga, iar în mâna stângă ţine sabia în poziţie de luptă.

Apariţia pe o cahlă de factură rurală a figurii lui Mihai Viteazul dovedeşte marea popularitate de care s-a bucurat opera voievodului în rândurile populaţiei româneşti din Transilvania în acea perioadă eroică a istoriei noastre naţionale.

În partea inferioară a cahlei se află o lance lungă cu apărătoare de braţ şi două flamuri fixate aproape de vârf ca simbol al cavalerismului pe care se aflau de obicei imprimare blazoanele în culori ale seniorului.

Cahla de care ne ocupăm se păstrează în stare fragmentară, fiindu-i rupt colţul stânga de sus şi marginile laterale cu dimensiunile de 24 x 16 cm, grosimea 1 cm. Personajul reprezentat are toate atributele din portretele cunoscute ale lui Mihai Viteazul, faţa alungită cu barbă şi mustăţi, căciula atât de caracteristică, mergând până la detalii absolut personale, mânuirea sabiei cu mâna stângă (Mihai Viteazul era stângaci), deprindere menţionată şi în cronicile epocii.

Calul cu coamă şi coadă reprezentată prin câteva linii este acoperită cu un valtrap, ce se întinde până aproape de coadă, fiind ornamentat cu ciucuri mari ce atârnau în jos şi la spate.

Meşterul popular care a confecţionat cahla din Ocna Sibiului a putut cunoaşte bine trăsăturile fizionomice ale lui Mihai Viteazul fie direct, fie prin intermediul portretului de ctitor ce se afla în biserică.

Pe faţă este reprezentant, într-un chenar dreptunghiular, un cavaler medieval pe cal în poziţie de luptă. Călăreţul este îmbrăcat într-un costum de paradă, cu o tunică strânsă pe corp ce cade peste şolduri încheiată cu fireturi în patru nasturi şi cingătoare cu pafta de care se leagă cu două curele teaca de sabie aşezată în dreapta călăreţului.

În ceea ce priveşte datarea şi reprezentarea de pe această cahlă a figurii lui Mihai Viteazul, ne stau la dispoziţie mai multe argumente. Foarte probabil că aceste materiale arheologice au făcut parte dintr-o colecţie şcolară sau particulară care a fost donată muzeului din Alba Iulia, deoarece localitatea Ocna Sibiului făcea parte din fostul comitat Alba.

După înfrângerea voievodului la Miraslău, biserica din Ocna Sibiului a fost în pericol de a fi dărâmată, dar locuitorii români au apărat-o.

La aceste argumente se adaugă şi locul unde a fost descoperită cahla, localitatea Ocna Sibiului.

moraruionelyt14: la matematica
moraruionelyt14: https://brainly.ro/tema/9467791
moraruionelyt14: asta dar am reusit sa o fac
moraruionelyt14: :)
moraruionelyt14: da mersi
moraruionelyt14: Apreciez
ioanamihaela141: Ok
ioanamihaela141: Era ușor oricum
ioanamihaela141: Dar vezi ca la a când ți-a dat 20 pui ca împarți și la 2! ( |:2 )
ioanamihaela141: 2x=20|:2
X=10
Alte întrebări interesante